04 september 2014

Historien bakom Granit

Bild från Granit.se

Ni var flera som blev nyfikna på historien om hur Granit startades när jag skrev om detta härom dagen. Jag läste om detta för ungefär 6 år sedan i tidningen Passion for Business. Där fanns en artikel om Susanne Liljenberg och som handlade om hur hon och väninnan Anette Jorméus startade Granit utan en krona på fickan. En helt fantastisk historia!

Susanne och Anette

Susanne och Anette ville öppna en butik som skulle fokusera på förvaring. De vill hitta ett sätt att förenkla livet och få mer tid att leva. Och just detta - förenkla livet och få mer tid att leva - skulle komma att bli Granits filosofi.

Deras föräldrar tyckte att de skulle börja i liten skala i en källarlokal, men Susanne och Anette hade större visioner än så. De hittade sin drömlokal på Götgatan i Stockholm, på 2000 kvm. De lyckades med bedriften att övertyga vd'n för den blivande gallerian om att få presentera sin affärsidé för honom. De var dock tvungna att komma med en idé och ett koncept som skulle fylla den stora lokalen. Så - de tog en kamera och gick ut och fotade butiker som de tyckte passade ihop med deras idéer och visioner, det var bland andra Designtorget, Waynes coffee och Pocketshop. De presenterade sin dröm för vd'n, helt iskallt ljög de honom rakt upp i ansiktet! De pratade som om de hade pengar, som om de hade kommit mycket längre än bara till en idé och som om de faktiskt var partners med de där andra butikerna, fastän de i själva verket aldrig pratat med dem.  Men - han gillade deras idé! Nu ville han ha ett möte inom en vecka med alla inblandade.....!

Nu fick de en hel del att göra! Susanne och Anette projektledde arbetet och designen av gallerian som skulle byggas om för tretton miljoner kronor. Samtidigt skulle de ju dra igång sin egen butik, skapa ett varumärke och starta ett aktiebolag......något som de redan sagt att de hade!

De lyckades skrapa ihop startkapital via investerare så att de fick banklån och därmed möjligheten att öppna Granit. De agerade som om de vore en stor inredningskedja, men arbetade småskaligt med butiken som enda marknadsföringskanal. De gjorde allt själva. De stämplade loggan på silkespapper och påsar, de gjorde egna klistermärken och arbetade med emballaget som om de vore en stor kedja. Många trodde att något nytt, stort hade kommit till stan.

På bara tio år lyckades de starta ett femtontal butiker i Sverige och Norge. Nu har de sålt sitt livsverk, Susanne arbetar dock kvar som koncept- och varumärkesansvarig medan Anette är etableringsansvarig. Anledningen till att de sålt är flera, bland annat ville de fokusera mer på sina familjer. Downshifta. De ville också få tillbaka sin kravlösa kreativitet, vilken försvunnit i takt med alla stora beslut som behövde fattas.

Idag lever Susanne på Gotland med sin man och sina tre barn. Hon har tusen idéer på gång hela tiden och huvudet är konstant inställt på att hitta nya affärsidéer. Jag träffade ju henne som hastigast i tisdags och hon var verkligen härlig! Jag hade kunnat prata länge med henne.

Susanne. Bild från Home Magazine

Bild från Susannes vackra hem på Gotland. Bild från Home Magazine.

Ja, det var historien om hur Granit startade. Texten är inspirerad av tidningsartikeln, men orden är mina.

10 kommentarer:

Ekenäsliv sa...

Ja de kan de där på Granit!
Önskar vi hade en butik här, men visst den finns ju på nätet :-)
Ha en fin helg!
Kram Anna

Hannis sa...

Drivkraft på hög nivå!
Sånt imponerar verkligen.

Fin fredag till dig/Kram Hannis

Flower of Fame sa...

Vilken historia. Det visste jag inte. Så coolt. Det är verkligen en häftig butik. Ha en fin fredag Kram Pernilla

Suz sa...

Härlig läsning om modiga tjejer!
Ha en fin fredag och helg!
Kram
Suz

Mycket annat & lite betong sa...

Vilka tjejer! Tänk om man bara hade lite av deras mod!

Kram Agneta

Villa Ell sa...

Modigt! Inspirerande att läsa när folk vågar ta det där extra klivet

Trevlig helg
Kram Sandra

Choices by Annie sa...

Vilken fantastisk historia. Tack för upplysningen. Det visar på att inget är omöjligt;)
Fin helg till dig
Kram
Annie

bara anna sa...

Oh vilken rolig läsning! Och så lite downshifting med, helt min melodi...
Ha en bra dag!

Melody and M.E sa...

Sådan företagsanda är beundransvärd!
Mod och framtidstro kommer man helt klart långt med! Fantastiska tjejer!
Roligt att få bakgrunden till Granit!
kram M.E

jannice lindell sa...

Vilken historia och drivkraft dessa kvinnor har! Kul att du berättade. Hade som sagt ingen aning om hur det startades... Kram