14 juli 2014

Innesittarsöndag


Idag har det varit en riktig innesittardag. Det har bara varit 16 grader ute, det har regnat, blåst och varit mulet och grått. Dagen inleddes dock väldigt bra med en mysig fika hemma hos Emma och hennes supersöte lille 4-månaders kille Axel. En fin pratstund, gott kaffe och bebismys, en mycket bra start på dagen som sagt!

Dagen har också innehållit ett träningspass och ett kort, men trevligt besök av mina föräldrar. Men, den största delen av dagen har jag suttit i en fåtölj med en bok i knät och en kopp kaffe inom räckhåll och lyssnat till regnet.Jag var en sväng på biblioteket härom dagen och lämnade tillbaka några böcker. Jag passade på att låna hem några trädgårdsböcker och hittade bland annat denna boken, "Margaretas trädgård". En lite annorlunda trädgårdsbok. Den handlar om Margareta Senneby och hennes fantastiska trädgård i Husie i Malmö, Solviks trädgård. 
 

Margareta Senneby bodde i ett hus på Bellevue i Malmö, men var en dag ute på långpromenad i ett område i Malmö hon aldrig varit i tidigare. Där får hon syn på en Skånelänga och kan sen inte få det där huset ur tankarna. Inte så långt därefter är affären klar och Solviks gård är hennes.

Margareta visste precis hur hon inte ville ha det i sin nya trädgård. Ingen gräsmatta, inga räta rabatter och tomten skulle absolut inte vara plan. Ett enormt arbete tog sin början och en fantastisk förvandling påbörjades.

Gräsmattan förvandlades till ett Småländskt högland, en lustgård med dammar och vattenfall. Och 350 ton sten i varierande storlek fraktades dit. Den 3000 kvm stora trädgården innehåller delar som 'Japan', 'Alperna', 'Storskogen' och så då  'Småländska höglandet'.

Margareta verkar vara en bohemisk kvinna, med en stark vilja och ett härligt förhållningssätt till det här med trädgård. För att kunna finansiera sin stora trädgård och alla projekt så sålde hon smycken och antikviteter på Bukowskis.
 

Nu är Margareta över 90 år och bor inte kvar på Solvik. Paret som bor där nu köpte huset 2008 och har påbörjat sin egen förvandling. De har tydligen röjt en hel del och bland annat anlagt en 400 kvm stor gräsmatta. Jag har läst en artikel där de säger att de vill förvalta Margaretas "arv", men det gör mig trots allt lite ledsen att läsa att de till exempel har anlagt den där gräsmattan, de har också fraktat bort en hel massa ton sten. Just dessa saker var ju det som var så speciellt för Margaretas vision, mycket sten och ingen gräsmatta. De har å andra sidan anlagt nya delar och vill som sagt bevara trädgården som något speciellt.

Oavsett, det var en mysig eftermiddag med den där stora boken i knät. I morgon ska regnet tydligen fortsätta....ingen drömstart rent vädermässigt på min semester precis. Men det gäller att se till att göra dagarna speciella ändå, och morgondagen kommer absolut att bli speciell! :)


3 kommentarer:

Choices by Annie sa...

Vilken fantastisk bok men som du säger lite tråkigt att de anlade en gräsmatta och forslade bort sten för det verkade ju vara en del av hennes vision.
Här hemma söktes också inspiration till trädgården igår, fast via pinterest. Jag visar några godbitar i inlägget idag, kliar lite i fingrarna att skapa någon av visionerna idag;) Men vi får se, de lovar regn idag så kanske blir det ännu en innedag med drömmar.

Fin dag till dig och nu hoppas vi vädret vänder snart.
Kram
Annie

HönaPöna sa...

Låter som en härlig trädgård...!
Jag älskar min trädgård, men kan inte så särskilt mycket. I vårt nya hus har vi tung lera, och det är vi inte vana vid. Men vi provar, går det så går det annars får man plantera nåt annat. Det är ju lite som du säger, bara att göra.... Annars kan det ju aldrig bli som man drömmer om :-)

anettan sa...

Såna dagar kan också vara mysiga och vilken trevlig bok. Kram Anette