19 april 2010

Johannas sömnvanor

Ja, det är väl ingen som har missat att vi kämpar ganska mycket med Johannas nattsömn! Vi har testat olika rutiner och sådär, men nu tror jag att vi har hittat en riktigt bra kvällsrutin. Absolut inget revolutionerande och mer eller mindre alla jag känner har redan den rutinen, men för oss har den inte funkat tidigare. Nämligen kvällsbadet!

Sedan en vecka tillbaka har Johanna badat varje kväll innan läggdags. Två kvällar har badet bytts ut mot en dusch tillsammans med Josefine, men det har funkat lika bra. Det handlar inte om något långbad direkt, men hon leker av sig lite och när man sedan torkar henne, smörjer in henne och tar på pyjamas så blir hon faktiskt trött. Det trodde jag knappt, men hon blir faktiskt det. Så efter avslutat bad är det välling som gäller och sedan i säng, och då är klockan någon gång mellan åtta och halv nio. Jag kämpar på för att det ska ligga närmre åtta än halvnio, men det är en stoor framgång jämfört med att vi tidigare har gått och lagt oss samtidigt! Nu blir det ju lite kväll för mig också, jag kan fixa och dona, se på tv eller vad som helst. Men jag kan göra det själv.

Sömnrutinen på dagen är också mycket mer hårt hållen nu. Antingen sover hon två gånger eller en, vilket det faktiskt oftast har blivit senaste veckan. Sover hon två gånger får hon bara sova en timme i taget och aldrig efter klockan tre, oavsett! Då funkar läggdags vid åtta, och det är det som är målet.

Själva nattsömnen däremot har tyvärr inte förändrats. Den är fortfarande väldigt hackig och hon vaknar flera gånger varje natt och gråter till. Ibland behöver hon hjälp att hitta nappen och lägga sig skönt, ibland fixar hon det själv......oavsett så vaknar jag varje gång. Men den sömnen är det mycket svårare att komma tillrätta med tyvärr, det känns som om vi inte kan göra så mycket mer än vad vi gör nu. Det är bara att hoppas att det blir bättre på den fronten också.

Inga kommentarer: