18 april 2009

"En liten hattaffär på hörnet" av Marita Conlon-McKenna



Vanligast är ju att man köper böcker eftersom man är nyfiken på författaren eller handlingen. Men ibland så köper jag en bok enbart för att den har ett fint omslag, är i ett ovanligt format eller har en speciell titel. "En liten hattaffär på hörnet" köpte jag enbart på grund av det vackra omslaget samt att jag blev nyfiken på titeln! Vad som inte syns på bilden är att omslaget är alldeles blankt och texten som ser gul ut här, är i guld. Jätte-fint!

Boken handlar om Ellie Matthews vars mamma precis har gått bort och efterlämnar sin hattaffär till Ellie. Den gamla hattaffären har flera stamkunder och Ellies mamma levde för sina hattar och sitt yrke. Ellie står nu inför valet att sälja butiken eller behålla den och driva den själv. Hon är själv utbildad modist (hattmakare) och har all möjlighet att fortsätta driva den lilla butiken - och det är det valet hon gör.

Boken handlar egentligen inte om något särskilt, en ganska mysig story med idel gulliga historier och både olycklig och lycklig kärlek. Ganska förutsägbar och inte så speciell som jag hade hoppats på, men ändå helt ok. Den passade bra att läsa parallellt med vampyrboken eftersom man behövde blanda upp all död med lite lycka! 

Bokens huvudstory är givetvis den om Ellie och hennes butik. Det som är lite speciellt är att man även får små fristående historier om de som köper hattar i butiken. Det kan vara en kvinna som behöver en hatt till ett bröllop, en fest eller något annat och alla har de sina berättelser och livsöden.

Så, inget mästerverk, det kan man inte säga. Men en mysig bok att ha med på en semester till exempel. Den passar bra som solstolsläsning då man inte kräver så mycket och inte orkar med en för tung historia. Men så kan man ju också köpa den bara för det vackra omslaget! :)

Inga kommentarer: