13 februari 2015

Min detoxupplevelse

Bild lånad från Pinterest

Min detox

Ni är flera som undrat hur min detox gick till och vad jag tyckte och vilka resultat jag fick, så jag tänkte skriva lite om det.

Som person är jag nyfiken på att testa nya grejor! Jag är positivt lagd och mitt glas är alltid halvfullt, inte halvtomt. Jag går in i saker med tanken att det kommer att bli bra. Ja men ni fattar! Så, jag var superpeppad inför min detox, tänkte att nu är det bara att vara fokuserad och köra på. Detta kommer att bli bra! Spännande att se vilka resultat jag kommer att få!

Jag har en kompis som är återförsäljare av Forevers aloe vera produkter, så det var deras detox/kick-start jag körde. Den innebär att dag 1 och 2 skulle jag dricka aloe vera 4 ggr per dag och 1 shake till lunch. Där emellan bara vatten och koffeinfritt te.

Dag 3-9 drack jag aloe vera 2 ggr per dag, 1 shake till frukost och 1 shake till lunch. Middagen fick bestå av vanlig mat, men max 600 kcal. Jag skulle också tänka på att plocka bort ris, pasta, potatis och bröd. Massor med vatten, inget kaffe utan bara koffeinfritt te.

Jag åt också 2 olika sorters tabletter, kosttillskott, 4 gånger per dag.

Jag började på en måndag och dag 1 och 2 gick förvånansvärt bra. Visst, jag var hungrig men fokuserad. Bestämde mig för klockslag då jag skulle dricka aloe veran och knapra kosttillskott. Strök på min lista och kände mig duktig. Drack massor med vatten och sprang och kissade hela tiden!

Dag 3 var det underbart att få äta middag! Jisses, vad jag njöt! Jag måste säga att jag tyckte det gick bra fram till halva dag 6, det var lördagen. Visst, som sagt....jag var hungrig, men lyckades hålla det i hyfsat schack med hjälp av vatten och te.

Men på lördagskvällen började det bli riktigt, riktigt tufft. Jag var så hungrig att jag fick magknip. Blev rejält irriterad. Stod och tittade in i kylskåpet och överlade med mig själv om jag skulle "fuska" lite, skulle jag bryta och faktiskt äta någonting. Men - lyckades stå emot. Frös som en galning och hällde i mig enorma mängder varmt te.

Söndagen var likadan. Jag var så hungrig att jag höll på att smälla av. Jag tänkte bara på mat. Jag drömde om olika maträtter, jag planerade vad jag skulle laga för mat när jag väl fick börja äta, jag fick enorma "cravings" på allt möjligt och jag tyckte att "alla" pratade mat runt omkring mig.

Måndagen och tisdagen var en ren pina. Jag var ju hemma med Johanna som var sjuk, försökte få henne att äta något samtidigt som jag själv höll på att börja knapra på möblerna av ren desperation! Mat, mat mat! Allt kretsade kring mat! Höll på att bli knäpp!

Så kom då dagen - onsdagen - när detta var över och jag fick börja äta som vanligt igen. Vilken lycka!! Ni fattar inte vad den frukosten var ljuvlig! Kaffe, havregrynsgröt med blåbär och så ett kokt ägg. Såå vansinnigt gott!! Jag åt gröten med tesked för att den skulle vara längre. Ren njutning!

Så, hur tyckte jag det var då.....det här med detox.... Ja, ni anar kanske.... :)
Ska ändå försöka sammanfatta min känslor och tankar.

Först och främst är jag stolt över att jag tog mig igenom det!

Men tyvärr blev det ju en negativ upplevelse. Jag upplevde aldrig den här känslan av pigghet och energi som jag hört att många andra får.

Fanns det inget positivt då? Som jag skrev i början så är jag ju en positiv person, som försöker hitta något bra med allt. Men, kritisk måste man ju få vara och det är jag faktiskt till detta. Jag tror fortfarande att en detox/kick-start kan vara bra. Men - det var inget för mig.

Mitt mål med denna detox var att få ett markerat avslut på december månads frosseri. Att få ett minskad sötsug, genom att "strypa tillförseln" av en massa matintag under 9 dagar. Att jag skulle gå ner i vikt var ju ganska naturligt, eftersom jag inte åt så mycket, och det gjorde jag. Två kilo minus blev det. Och visst, det känns ju bra. Men eftersom jag nu, två dagar efter att jag fått börja äta igen, är konstant hungrig och det känns som om jag kan äta hur mycket som helst utan att bli mätt, så kommer de där två kilon att komma tillbaka innan helgen är över.

Och det är med godissuget. Det fick totalt motsatt effekt tyvärr. Det är värre än det var innan. Nu har jag gått loss på allt "löst" här hemma, som nötter, kex, bröd, russin....ja ni vet, allt lättillgängligt. Kan inte sluta äta. Men nu börjar det ta slut i skåpen och nu får jag väl börja skärpa mig. :)

Så, nej. Detox var inget för mig. Det fick tyvärr motsatt effekt mot vad jag önskat. Tråkigt. Men, nu vet jag det. Nu har jag testat. Jag är en erfarenhet rikare! Och jag tror nog att för er som inte har det där godissuget som jag har, den där tendensen att frossa, för er är nog detta en bra metod. Men för mig, och andra som jag, så är detta inte vägen att gå. Ett jämnt intag av bra mat är det som funkar för mig. Det hjälper mig att hålla en jämn blodsockernivå och jag blir inte vrålhungrig, jag håller en jämn nivå av mätthet. Nu vet jag det!

Lååångt inlägg! Men kände ett behov av att skriva av mig och kanske någon av er fick en tankeställare. Kanske vill ni prova, eller så inser ni att nej, detta är inget för mig. Vi är ju alla olika!

Kram på er!


8 kommentarer:

bara anna sa...

Det var himla bra gjort av dig att ta dig igenom det tänker jag. Själv hade jag nog gett upp.
Men så bra, nu vet du hur det fungerade på dig.

Jag struntar i detox, det känns bara som om det inte är något för mig

Kram!

LÁrt de Vivre sa...

Min dotter har precis kört en sådan detoxkur med sina kunder som jag vet hon förespråkar väldigt. Resultaten verkar ju väldigt lovand, men jag är inte riktigt där.

Kul att du gillade den och kämpadew på i alla dagarna. Strongt tycker jag so har så usel karaktär

Kram Kajsa

Villa Ell sa...

Ärligt det låter fruktansvärt vad du pinat dig igenom... förstår att det blev en negativ inställning!
Du skrev om mellanmål till mig ;-) jag tror starkt på det där med mellanmål, jag har blivit rådd att äta minst 150 g keso/kvarg med lite nötter till, det är mycket för ett mellanmål i allafall för mig som tidigare har ätit en frukt och jordnötssmör..

"holistic ultra detox" har jag testat men då fick man äta ;-)

Kram o fin kväll till dig
Sandra

Bakom dörr nr. 11 sa...

Jag är imponerad att du tog dig igenom det, hade verkligen inte varit något för mig.
Fin kväll till dig !
Kram Pia

Hannis sa...

Oj! Det där lät som en riktigt tuff upplevelse!
Förstår att det inte var bra för dig.
Det ska ju inte vara en plåga!

När jag detoxar så fastar jag i minst tre dagar och det mår jag jättebra av. Men då dricker man ju ganska stora mängder, både varmt och kallt.
Tror att det gör att man inte känner av hunger på samma sätt.

Bra att du skriver ärligt om din upplevelse! Det passar inte alla och det ska man vara tydlig med=))

Och hälsa din lilla sötnos att vi har dom bästa namnen, hehe

Kram Hannis

TITTILINA sa...

Spännanade å få höra din upplevelse kring det hela. Och din ärlighet. Jag tycker det är fantastiskt att du orkade genomföra detta under nio dagar!!!
Jag vet inte om jag skulle stå ut, skåpätare som jag är :-) Fast ändå är jag nyfiken på hur det skulle vara - du vet dubbla känslor.
Tack för att du delar med dig!
Och ha en skön helg! Hoppas att ni får vara friska alla tre.

Kram

Inredning och Guldkanter sa...

Tack för att höra om din upplevelse! Jag skulle nog inte klara detta. Men jag förstår att för vissa passar det perfekt. Bra jobbat av dig! Kram Pernilla

pillan sa...

Det var väldigt roligt att läsa detta inlägg! Jobbigt som sjutton det förstår jag (har oerhört känsligt blodsocker ) kan bara tänka mej hur frusen och arg jag skulle bli ;)

Men nu har du testat och behöver inte leva i ovisshhet... detta var inte för dej !

Kram P