17 februari 2015

BoktipsNi na ni na ni na na
Ni na ni na ni na


Dagens boktips!

Ni kommer väl ihåg Boktipset som gick på tv när vi var små! :)


Idag ska ni få inte bara ett, utan två boktips! En bok som jag precis läst ut och en ljudbok som jag precis börjat på, men som jag redan nu gillar jättemycket!
Den jag läst ut heter "Egenmäktigt förfarande" av Lena Andersson. Det är den bok vi läser i bokklubben just nu. Den handlar om Ester som lever ett ganska så vanligt liv, hon är sambo och poet och essäist. Ett uppdrag leder henne i konstnären Hugo Rasks väg och det är en väg som leder rakt ner i en negativ spiral. Ester lämnar sin sambo och går helt upp i sin förälskelse i Hugo, en förälskelse som inte är besvarad. Och, frågan är om man kan kalla det för en förälskelse, det är mer som en besatthet. Hela hennes liv hamnar i ett pausläge där hon bara väntar på att han ska höra av sig, på hans nästa drag. När han kallar, kommer hon. Däremellan väntar hon och analyserar alla ord han sagt, alla små signaler, hans ansiktsutryck, ja....allt som går att tolka.

Det är på ett sätt en sorglig historia och man kan bli rätt så frustrerad på Ester, när man ser på historien utifrån. Men, om man har varit i närheten av ett liknande förhållande, så ser man på berättelsen med andra ögon. Man känner igen sig, man upplever fortfarande frustration men samtidigt så förstår man, det väcker många gamla känslor och tankar till liv. (Vill här påpeka att detta inte gäller mitt förhållande med tjejernas pappa, för att undvika missförstånd!)

Jag tyckte om den. Den väckte som sagt många gamla minnen till liv, men även många insikter om hur långt jag kommit i mitt liv. En lättläst bok som jag absolut rekommenderar.

Den andra, "Sonjas sista vilja" av Åsa Hellberg är en riktig feelgood-bok! Jag lyssnar på den i bilen och har bara kommit till början av tredje cd:n, men jag älskar den redan!
Sonja dör mer eller mindre på de första raderna i boken. Hennes tre bästa väninnor, Susanne, Rebecka och Maggan, kallas till Sonjas advokats kontor och där ställs hela deras liv på ända. Sonja hade varit rik. Väldigt rik. Väldigt, väldigt rik! Något som väninnorna inte hade en aning om. Sonja hade ingen familj och lämnar nu hela kvarlåtenskapen till Susanne, Rebecka och Maggan - med vissa villkor. Vill inte berätta mer än så, men kan lova er att dessa kvinnor i 50-års åldern står inför livsavgörande val och deras liv kommer aldrig mer bli sig lika! Helt underbar!! Och det bästa, det finns en andra del också!


9 kommentarer:

Kim sa...

Men Acka! Nu fick jag boktips-naninandet på hjärnan!

Choices by Annie sa...

Tack för boktispet den där sonjas sista vilja låter som en bok för mig, jag gillar verkligen feel-good romaner;)

Fin kväll till dig
Kram
Annie

Åsa Hellberg sa...

Vad roligt att du läser om Sonja och hennes vänner!
Hoppas att du tycker om fortsättningen också:)
Hälsningar,
Åsa Hellberg

Sallys hus sa...

Åå lite boktips tackar man ju för!
Ska lägga den där om Sonja på minnet!
Kram Katarina

The Place To Be sa...

Hehe ja Boktipset kommer man allt ihåg! Där kan man snacka färgglad fåtölj hehe!

Jag är så otroligt dålig på att läsa böcker. Blir mest faktaböcker. När jag väl läser (skönlitteratur) så tycker jag om det.

Kram Malin

Villa Ell sa...

Ja boktipset kom jag ihåg :-)

Tack för dina boktips, jag älskar att läsa och kan plöja böcker sen kom en period jag inte läste alls men nu är jag igång igen och har lovat mig varje kväll att läsa någon sida iaf eller flera beror på när ögonlocken faller

Ha en bra dag
Kram
Sandra

LÁrt de Vivre sa...

Just nu är jag inte i bokläsarfasen, men den kommer nog mot sommaren. Andra boken verkade ju lite kul, kanske man landar på den en dag

Kram Kajsa

Bakom dörr nr. 11 sa...

Haha, såklart jag kommer ihåg boktipset på tv. Tack för ditt boktips.
Kram Pia

anettan sa...

Tack för boktips ni na ni na ni na....Kram Anette