01 januari 2015

Nyårstema 2015Dags att sätta ord på
mitt tema för 2015

Ni som har följt mig ett tag vet att jag vid varje nyår sätter upp ett nytt tema för året. På ett sätt blir det ett nyårslöfte, ett löfte att verkligen försöka fokusera på detta temat. Det brukar också följa med ett par övriga mål, vissa konkreta saker som jag helt enkelt behöver ta tag i.

I ett par år nu har jag varit totalt fokuserad på att skapa ett nytt liv för mig och tjejerna, efter separationen från deras pappa. Jag har verkligen arbetat med mig själv, på min resa, på att hitta mig själv. Vem är jag när jag är "bara Jennica", det vill säga inte Jennica som en del av ett par. Vem är jag och framför allt, vem vill jag vara.

Jag har jobbat mycket med att bli bra på att ta hand om mig själv, att avsätta tid för mig, att skapa ett hem som jag och tjejerna trivs i. Det är ju så, att om jag trivs med mig själv, så blir jag också en bättre mamma och därmed så blir tjejernas liv också bättre.

Jag har kommit långt. Jag har gjort många insikter. Men det finns så klart en lång väg kvar att gå, detta är ju ett livslångt arbete.

Vad blir då temat för året? Länge funderade jag på om det skulle bli Hälsa, men jag har breddat det lite och kallar det för:

Medvetna Val

Vad innebär nu detta då? Jo, det handlar mycket om min hälsa. Det kommer att handla om träning, om bättre matvanor men även om att göra just medvetna val i allt jag gör. Jag vill sluta göra mig själv besviken genom att inte göra det jag bestämt mig för. Ett tag funderade jag på att kalla temat "Just do it". Och även "Hälsa" som sagt, men det blev till slut "Medvetna Val".

Jag vill att de val jag gör i livet oavsett om det är att äta något speciellt, träna eller hoppa över träning, städa hela huset eller lägga mig i soffan, gå upp i tid eller snooza en gång till, bjuda hem vänner på middag eller äta själv, åka på utflykt med tjejerna eller bara göra ingenting hemma ska vara medvetna. Jag vill att jag har kontroll över det jag gör. Det handlar alltså om att tänka efter, att medvetet välja och vara nöjd med det jag valt. Stå får det jag valt. Och så handlar det om att 'göra'. Välja att göra, 'bara gör'! Inte skjuta upp.

Som det är nu, så tänker jag ofta att jag ska träna men hamnar i soffan, jag tänker att jag ska städa men struntar i det, jag tänker att jag ska laga något gott men så blir det limpsmörgåsar och godis. Eller kanske bara godis. Jag blir inspirerad av mycket jag ser på bloggar och tänker att jag också ska pyssla eller vad det nu kan vara, men - jag gör det inte. Detta kan man ju tycka inte är så farligt, men när det blir så jämt och ständigt, att jag liksom inte gör det jag satt mig för - då gör jag mig själv besviken. Och när jag blir besviken så hamnar jag i en negativ spiral. Jag liksom fortsätter göra mig själv besviken, hamnar i ett tillstånd av handlingsförlamning och känner att då kvittar allt. Då kan jag hoppa över träning, jag kan äta godis istället för middag. Då sitter jag kvar i tv-soffan istället för att gå och lägga mig, jag sover för länge på morgonen för jag är trött, får stressa.....och så blir jag besviken. Detta inträffar i de veckor jag inte har tjejerna, när de är här så är jag mer strukturerad. Men jag måste också lära mig att jag är viktig, jag måste lära mig vad som gör mig lycklig. Vad som gör att jag mår bra och vad som gör mig stolt över mig själv.


2015 är året då jag - medvetet - ska:

- börja träna regelbundet
- skapa bra matvanor
- få kontroll över mitt sockerberoende
- känna mig stark
- göra de saker jag bestämt mig för att göra
- sluta skjuta upp saker
- "bara göra"
- ha bra framförhållning
- få tillräckligt med sömn


Om ni är nyfikna på föregående års teman, kolla här, här och här.10 kommentarer:

Nellie - the Flying Hippo sa...

Det är ju ett superbra tema! Medvetenhet är bra. :) Och som du själv sa, skriv även ner några saker som du vill göra detta året, roliga saker. Du är klok du Jennica. Låt oss inspirera varandra. Kram

Choices by Annie sa...

Medvetenhet är ett fantastiskt ord. Vet precis hur du känt det, jag har också gjort mig själv besviken och det blir som du säger tillslut en negativspiral.
Jag vände denna negativaspiral genom att göra precis de som du skrivet att du ska göra, jag började göra medvetna val, prioritera mig och sätta mig i första rummet. Än så länge har det fungerat bra;)

En fantastisk start på 2015 och ett ljuvligt år önskar jag dig
Kram
Annie

Stina I Söder sa...

Så spännande att följa dina medvetna val! Det kommer att gå toppenbra! Ha en fin nyårsdag. Kram Stina

Ida Här och nu sa...

Väldigt bra tema tycker jag. Jag väljer ett ord varje år. Förra året var det JAG men jag vet inte om jag ska ha de i år också eller om jag ska byta till nått annat. De är ändå mig jag ska jobba med. Bli starkare, ta hand om mig själv. Göra de jag tycker om och mår bra av. Ska bli spännande att följa ditt tema under året. Kram

fruvardag sa...

Hej Jennica! Hoppas du har haft en bra jul och en bra start på året:). Medvetna val är ju perfekt ordval. De ska jag också tänka på. Jag har själv satt upp några saker jag skulle vilja uppnå under året, både inom jobb och privat. kram

anettan sa...

Låter som kloka val. Jag tar gärna emot tips om sockerberoende....... Kram Anette

Milla sa...

Vilket bra tema! Jag håller också på att sätta en del saker som mål inför mitt år. Och ett centralt är verkligen det där uppskjutarbeteendet som du beskriver. Som man mår dåligt av men ändå fastnar i. Gah! Mot ändring! kram

Anonym sa...

VILKET SUPERTEMA hurra, det kommer att gå toppenbra! kram kram och gott nytt år! /Sofia

Birgit sa...

Oj, vad jag känner igen mig! Det kunde vara jag!
Superbra tänkt med medvetna val, det kommer att gå bra. Var bara inte för hård mot dig själv. Det är lite så jag tänker själv i år, att det inte bara ska vara en kamp, utan genomförbart. Jag tror definitivt att du fixar det, du är ju redan på väg.

TITTILINA sa...

Det är så inspirerande att läsa om dina tema. För jag känner igen mig i mångt och mycket. Att jag hamnat i en ond spiral och tänker mer på saker som jag vill göra, men inte gör nåt åt. Jag har tappat intresset för kläder och är alltid tokstressad när vi ska bort eller ha vänner här, att jag knappt hinner göra mig iordning. Det blir hafsigt och slafsigt och jag mår inte bra av det. Det känns som att mina stjärnglansdagar är över :-) Men det är bara jag själv som kan påverka så att jag mår bättre med mig själv.
En fika som löfte tycker jag låter toppen! Så kan vi sitta och filosofera mera kring detta :-)

God fortsättning och heja dig!

Kram