18 mars 2014

Gaudis BarcelonaLite fler Barcelonabilder, denna gången helt tillägnade Antoni Gaudi. När vi åkte till Barcelona hade jag såklart hört talas om honom, men jag visste inte så mycket egentligen. Jag har ju visat bilder från Sagrada Familia, men nu tänkte jag visa ytterligare mästerverk av Gaudi. Jag blev verkligen helt såld på hans stil och arkitektur. Väldigt lekfullt, inga raka linjer och mjuka, runda former. Passar mig perfekt!

Huset heter Casa Batllo och ligger i centrala Barcelona. Hela huset saknar i princip raka linjer och består av böljande, oregelbundna former.

Casa Batllo
La Pedrera är ett helt fantastiskt hus som också saknar raka linjer. Det vilar på pelare som bär upp järnbalkar som tak och golv är fästa vid. Eftersom väggarna inte har någon bärande funktion så kunde Gaudi placera dem var han ville. Han vinklade och böjde dem lite som han ville och det finns inte två rum i hela byggnaden som liknar varandra.

På taket finns en samling skorstenar, ventilationstrummor och trappor som ser helt fantastiska ut! Helt galet fint!
Parc Güell är en park som från början inte var menad som en park utan det skulle bli ett exklusivt bostadsområde. Förutom bostäderna fick Gaudi i uppgift att formge bland annat en huvudingång med två portvaktsstugor, en trappa upp till en övertäckt saluhall där de boende kunde göra sina inköp, ett torg och flera eleganta terrasser. Av olika anledningar så blev det aldrig något bostadsområde och nu är det en helt fantastisk park med dessa fantastiska former, torn och trappor. Hela parken är fylld med mosaik. Det sägs att Gaudi anställde ett helt arbetslag som fick till uppgift att slå sönder kakelplattor, tallrikar och glas för att sedan sätta ihop dem igen. Förutom de mjuka, böljande formerna är just mosaik Gaudis signum.
Ja....som ni märker så blev jag helt förälskad i Gaudis stil!

10 kommentarer:

Jennys gömma sa...

Hej!
Vilken fin header du fixat! :)
Låter som att du hade det härligt i Barcelona, underbara bilder :)
Roligt att kika på fin arkitektur.

Ha det så gott!
kram Jenny

Hannis sa...

Vilka härliga bilder!
Så coolt!

Nu får ju du mig att längta som en besatt till i maj när vi sticker=))

Kram Hannis

Hanna sa...

Vilka häftiga hus!

dianasdrömmar sa...

Så vackra byggnader i Barcelona kram Diana

Kim sa...

Vilka fina bilder du tagit! Jag får lägga upp mina med :)

Choices by Annie sa...

Jag kan verkligen förstå din förälskelse, fantastiskt vackert.
Kram
Annie

Helén i Vilrummet sa...

Nä men gud så coolt. Tänk att man bara kan komma på idén. Jag förstår att du blev förälskad.
Kram Helén

Milla sa...

Visst skulle man kunna stå i timmar och spana på husen! Jag tänker på Disney - och tänker på HUR folk reagerade på denna stil DÅ. Jag måste verkligen åka tillbaka och besöka parken, och inne i kyrkan och och... ja det tråkigaste var shoppingen tyckte jag :) kram Milla

Anonym sa...

Gaudi är härlig! Nu fick du mig att längta till Barcelona också ;)
Kram Sara

Frida Svensson sa...

jag har fortfarande inte varit i Barcelona, vilket är helt sjukt med tanke på min stora längt dit!