09 januari 2014

Att försöka fokusera


Det här med att avge nyårslöften. Jag vet att många gör det, men jag vet också att många inte gör det. Det finns lika många anledningar till varför man avger dessa löften som det finns anledningar till varför man inte gör det. Jag respekterar allas anledningar, eftersom de är deras egna.

Min anledning till varför jag har börjat att ha årsteman och nyårslöften är för att det sporrar mig. Det ger mig något att fokusera på, istället för att försöka "vara överallt", vilket jag lätt är annars. Nu vet jag vad jag vill ha ut av detta året och kan då lägga all min kraft och energi på det, istället för att göra lite här och lite där och så blir det liksom ingen reda med det.

Jag försöker tänka likadant nu när jag väl ska försöka ta mig an det jag har bestämt mig för. Jag försöker bryta ner det i delmål, så att det ska bli lättare att fokusera och för att jag ska kunna belöna mig och känna mig duktig med jämna mellanrum. Det är viktigt!

Nu tror ni säkert att jag är en sån där väldigt strukturerad, karaktärsfull människa.....men icke, tvärtom! Det är därför jag behöver ha dessa mål, för att kunna fokusera, för att hitta sätt att se till att jag gör sådant som jag faktiskt vill att jag ska göra. Även om det är tufft och jobbigt ibland.

Men....tillbaka till ämnet.  Dessa delmål kan ha olika frekvens. Vissa kanske kommer efter några månader, medan andra gäller för en vecka. Denna veckan har jag till exempel följande delmål:

- Träna 3 pass
- Inte äta något godis förrän på lördagen
- Ringa tre viktiga samtal (privata)

Jag skulle kunna säga att jag skulle träna varje dag. Och jag skulle kunna säga att jag inte får äta något godis alls. Till exempel. Men det måste vara rimligt. Jag tror det är här jag har gjort fel tidigare. Fel för mig alltså, för vad som är fel för mig kanske är rätt för någon annan. Och tvärtom. Men jag har tidigare satt ribban för högt och gått ut alldeles för hårt och sedan inte orkat ända in i mål, om ni förstår vad jag menar. Jag borde till exempel inte äta något godis alls om jag nu vill få bort mitt sötsug och gå ner de där kilona i vikt. Men det är inte rimligt, jag tycker för mycket om godis. Då unnar jag mig hellre lördagsgodis och så får det ta lite längre tid för de där kilon att försvinna. För försvinna ska de!

Jaha, några tankar så här på kvällskvisten! Och oj vad det blåser! Stormstyrka i natt sägs det. Igen. Och snö till helgen och minusgrader hela nästa vecka. Inte min grej precis, men det är bara att kura in sig inomhus, dricka te och lyssna till bra musik och stänga stormvindarna ute.

Kram på er!

12 kommentarer:

Flower of Fame sa...

Det är bra med delmål. Jag tror också på det. Fast när det gäller sötsaker måste jag bryta det helt annars funkar det inte. Har nu inte ätit sött på 9 dagar. Rätt nöjd faktiskt.Ha en fin kväll Kram Pernilla

Anna Margareta sa...

Det låter jättebra tycker jag. Det är bra att ha mål annars kommer man inte framåt!
Kram

Hannis sa...

Det där är klokt!
I alla fall för mig så är det så att om jag som exempel säger nu ska jag träna varje dag så blir det ett sätt att lägga in ett mål som inte funkar i mitt liv.
Då blir jag bara irriterad och det blir krav istället för lust.
Tror du har helt rätt tänk i att ha delmål!

Och du, det där med att träffa någon...Det är en het potatis för många. Och det kan vara oerhört provocerande att välja sig själv före. Att vilja lära känna sig själv och trivas med ensamhet.
Det är märkligt och jag möter det ofta!
Du är cool tycker jag!
Kram till dig//Hannis

Anna Svensson sa...

Jag tänker träna två gånger i veckan till att börja med, har gått ut för hårt så många gånger och så skiter sig alltihop istället. Det blir bra såhär tror jag.
Godiset är svårt. Att sluta helt tycker jag är väldigt trist, man måste få njuta av något gott ibland. Bara svårt till att låta det bli ibland, det blir alldeles för ofta, hmm...
Kram
//bara anna

Choices by Annie sa...

Det där med delmål är bra och jag vet precis hur du menar med att behöva struktur. Jag är en människa som måste ha lite struktur för att må som bäst, jag är inte bra på struktur och jag gillar egentligen inte att planera men genom struktur och planering så får jag bort mycket av stressen.

Även här är mål för 2014 uppsatta och jag har faktiskt sakta men säkert börjat min färd mot att uppnå dem;)

Önskar dig en fin dag .
Så tråkigt att du är allergisk mot katter, vet du vad. Det är jag med. Men mina besvär har visat sig vara lindriga och jag har stor förhoppning på att de växer bort då katterna blir lite äldre (katter kan vara mer allergiframkallande när de växer eftersom huden då också växer) Så håll tummarna att det inte blir värre för jag vill inte ens tänka på hur grabbarna skulle ta det om vi var tvingade att göra oss av med dem.
Kram
Annie

Sofia sa...

Låter toppen tycker jag : ) kramar i massor Sofia på väg på AW med nya jobbet : )

Pia sa...

Ja du några nyårslöften blev det inte här, men jag har lovat mig själv sedan tidigare att vara sann mot mig själv. Och jag har delmål med ungefär samma saker som du har. För mig funkar det kanon att inte gapa över för stora bitar utan ta små steg och känna att det går framåt.
Hoppas du får en mysig fredagskväll!
Kram

Nellie - the Flying Hippo sa...

Du är så klok min kära vän! :) Kram

Min plats i solen sa...

Det låter klokt och väl genomtänkt Jennica. Delmål tror jag är bra för att peppa och inspirera. Och att tillåta snarare än att förbjuda. Då blir det roligare och enklare att leva efter. Du är klok du vännen.

Sköt om dig och ha en fin helg!

Kram Lotta

Håkan Gidestrand sa...

Hej Jennica
men det var väl bra mål :)
å missa nu inte......

SATURDAY SHOW OFF

de e kul att vara med :)
Välkommen
Håkan

ANNETTE sa...

Låter som en bra plan tycker jag. Lagom av allt är oftast det bästa.
Ha en mysig helg.
Kram

Therese sa...

Så lurt at du finner noe som passer for deg og velger deg mål du kan nå.

Og klart du skal ha godis på lørdag, man skal være snill mot seg selv!