27 december 2013

Nyårslöften


 De senaste åren har jag gått in för att hitta bra nyårslöften. Jag har försökt hitta ett bra tema för året, ett tema som skall hjälpa mig att må bättre och bli den person jag vill vara. Ett sätt att utmana mig själv att bli den bästa versionen av mig själv helt enkelt.

2011 - Framförhållning
Detta var ett år då jag stressade mycket och därför tränade jag på att ha bättre framförhållning för att ge mig själv ett bättre utgångsläge.

2012 - Ta hand om mig själv
Första året som separerad och mitt fokus låg på att ta hand om mig själv. Jag tränade på att sätta mig själv i första hand ibland, att bli snällare mot mig själv och ge mig själv mer tid.

2013 - Förbättra mitt självförtroende i samband med kompetens 
Jag har detta året tränat på att utmana mig själv att göra sådant som jag så gärna vill kunna, men som jag hindrat mig själv från att göra i många år. Jag har också jobbat mycket med att fundera över vad jag vill arbeta med, hur jag ska hamna "rätt" och hur jag ska våga ta steget mot nya utmaningar inom arbetslivet.

Jag tycker själv att det har varit bra nyårslöften och även om jag inte blir "klar" efter ett år, så tycker jag själv att det är bra att ha ett tema att fokusera på under året. När sedan nästa år kommer då har jag ytterligare erfarenheter att lägga i min ryggsäck som hela tiden byggs på med de kunskaper som jag behöver.

Nu har jag alltså tränat på att ta hand om mig själv när det gäller att avsätta tid för mig. Det måste jag säga att jag har blivit mycket bättre på. Jag ser till att ta mig tid att göra sånt jag tycker om, jag tar små minipauser i vardagen för att stanna upp och hantera den oundvikliga stress som lätt infinner sig. Jag har inte längre dåligt samvete för att jag sitter i soffan med datorn eller en tidning, jag vet att det är viktig tid för mig och mitt välbefinnande.

Jag har också tränat på att se mina egna förmågor och även om jag fortfarande inte är jättebra på att säga att "jag är bra på...." så har det i alla fall blivit bättre. Mer om hur årets utmaning har gått i ett eget inlägg.

Nu är det snart dags att formulera temat och därmed nyårslöftet för nästa år! Jag gillar nyår! Det är verkligen en känsla av nystart, nya möjligheter och en fräsch start!

19 kommentarer:

Hemma på Ekbacken sa...

Vad du är klok, så många bra nyårslöften och du har gjort något med dom oxå.
Själv sätter jag bara sådana som jag vet att jag inte komma jobba efter. Tack för att du delar med dig så, jag fick genast en idé där.
Kram Linda

Sofia sa...

du är så klok Jennica. Du anar inte hur glad och lycklig jag blir över dina fina kommentarer på Sofiabakar herregud vad du gör mig lycklig! Hoppas du får en fin helg! kramar i massor Sofia

Choices by Annie sa...

Så kloka tankar. Och det där med att sätta upp en fokusering, ett strävansmål inför ett nytt år började jag med förra året för första gången. Då var fokuseringen min hälsa, att börja vårda min kropp som började bli rejält sliten.

Nu ett år senare har jag en kropp som orkar mer och som börjat vänja sig vid en mer hälsosam tillvaro;)

ser fram emot att sätta upp 2014 strävansmål.

Önskar dig en härlig kväll
Kram
Annie

Nellie - the Flying Hippo sa...

Du har så bra teman vännen! Jag är spänd på att läsa mer om årets utmaning :) Kram

Birgit sa...

Ska bli kul att höra hur det gick 2013 och vad nästa löfte blir:-) du kommer ju på så bra saker! Så fort jag känner mig friskare ska jag klura på mina. Håller med dig - nyår står för nystart och energi! Jag älskar julen, men blir lätt lite nostalgisk och ibland känns det lite vemodigt - nu gäller det ju traditioner för barnen, mina är ju liksom förändrade i och med att jag fick familj. Men nyår andas bara nytt, inget gammalt som ligger och tar energi. Bara 4 dagar kvar! Men prio 1 just nu:bli friska! Sov gott! Kram

Helén i Vilrummet sa...

Vilken inspiration! Verkligen bra nyårslöften. Ska bli spännande att få läsa vad årets nyårslöfte blir.
Kram Helén

Hanna sa...

Vilka bra nyårslöften.

Sv: Nu finns klippet ute... :-)

TIDSOPTIMISTEN sa...

Bra nyårslöften - inte som de vanliga "sluta röka" "sluta äta godis" sluta hit och sluta dit - bättre att börja med nåt nytt och nåt bättre istället. För mig blir det nog inga löften - bara att jag helhjärtat ska satsa på en helt ny yrkesbana, börjar redan plugga på distans den 9 jan ;)

Kram Ullis

Hannis sa...

Vilka bra löften till dig själv!
Att investera i sig själv är ju den finaste gåvan.

Tror det är bra att göra som du gör, fokusera på några saker istället för att: Nu ska jag ändra hela mitt liv!! Och sen falla platt för att det blir för mycket=))

Fortsatt fina dagar till dig/Kramen Hannis

dianasdrömmar sa...

Vilka bra nyårslöften :) kram Diana

Anna sa...

Hej! Vilka bra " löften ". Är själv mitt uppe i en seperation, jag flyttar till annan ort om 1 månad. Vi har varit tillsammans i 13 år...
Det är svårt att sätta sig själv i fokus, med att göra det där
" lilla extra " för kroppen.
// Anna

Anna Svensson sa...

Jag skrev just på min blogg att nu tänker jag en del på året som gick, liksom sammanfattar det hela.
Tycker det är bra att tänka till lite, tänka på vart man är på väg och vad man vill i livet.
Dina teman är ju jättebra.
Ha en skön dag
//bara anna

Flower of Fame sa...

Så klokt och genomtänkt. Tror också man får fokusera på en sak i taget. Jag tränar på att inte stressa upp mig för allt. Det är inte lätt. Ska bli kul att höra ditt nya löfte. Ha en fin dag Kram Pernilla

Hemma på Ekbacken sa...

Vad kul att du gillade min årskrönika
Och jagcrekommenderar det varmt att du gör en lika du med, :-)
Kram Linda

Melody and M.E sa...

Vilket intressant inlägg du bjuder på idag!
Nu blev jag riktigt inspirerad. Några nyårslöften ger jag aldrig, men att ha ett tema på det sättet som du beskriver är ju superbra!
Ska bli spännande att läsa om vad ditt tema blir 2014!
Kram M.E

Home2tiny sa...

Ett inspirerande o tänkvärt inlägg....Ser fram emot 2014 års nyårslöfte. Ha en fortsatt mysig helg. Kramisar Tina

Håkan Gidestrand sa...

Hej Jennica
riktigt bra saker :)
God Fortsättning..
å missa nu inte mitt lilla

NYÅRSPARTY

välkommen
Håkan

Jennys gömma sa...

Hej!
Så fint du skriver om nyårslöften o tankar. Visst är det skönt med ett nytt år o en nystart! Jag har tänkt lova mig själv att ge mig ut o röra på mig mer framöver. Kanske t o m. prova ett styrkepass på Friskis. :) (Jag tränade en del förr, innan jag fick barn).

Ett riktigt fint o gott nytt år önskar jag dig!
kram Jenny

franmyllan sa...

Vilka bra nyårslöften! Att ta hand om sig själv är superviktigt, hur ska man annars orka ta hand om andra.

Det ska bli skönt med ett nytt, fräscht år. Har inte riktigt gillat 2013, är lite för skrockfull för att kunna vara bekväm med siffran 13 ;) Och sedan visade det sig att det kanske inte har varit det bästa året... Nya friska tag, det ser jag fram emot!

Ha en fin kväll!
Kramis!