31 december 2013

Nyårslöfte 2014

Då är det dags. Dags att formulera 2014 års nyårslöfte. Årets tema. Jag vet att ni är flera som är nyfikna på det och jag ska försöka formulera det så att ni förstår. Vill ni läsa om föregående års teman kan ni göra det här.

I ett par år nu har jag varit totalt fokuserad på i huvudsak två saker - att skapa ett tryggt hem och liv för mig och barnen samt att se till att de har det så bra som möjligt och att de på ett så bra sätt som möjligt skulle anpassa sig till livet med två hem. Jag tycker att jag (och tjejernas pappa) har lyckats bra med detta. Det har varit tufft flera gånger men jag tycker att både jag och tjejerna nu är harmoniska och mår bra i vårt nya liv.

Om vi släpper de där två underbaringarna ett tag och koncentrerar oss på mig. Jepp, det är svårt men det är ju det som dessa nyårslöften går ut på. Att jag ska lära mig att jag också är viktig.

Nu har jag blivit bra på att ta hand om mig själv på ett inre plan, jag är bra på att avsätta tid för bara mig, jag har ett hem som jag trivs kanonbra i och som jag är stolt över. Jag har också öppnat upp för möjligheten att arbeta med något annat och tränar mig på att förbättra mitt självförtroende. Nu är det dags att ta tag i en annan del av mig - det yttre.

Ok, nu vet jag vad ni tänker. "Jaha, nu blev det ändå ett sånt där gå-ner-i-vikt löfte, eller ett jag-ska-börja-träna löfte." Men nej, så enkelt är det inte. Jag ska försöka förklara och jag ber redan nu om ursäkt över ett långt inlägg. Men detta är lika mycket för att förklara för er som det är för att förklara för mig själv! :)

Jag är bra på att ta hand om mig själv på ett plan, men inte på ett annat. Jag har på ett sätt tappat bort respekten för mig själv. Jag är en tjejig tjej, dvs jag älskar kläder, hudvård, smink, hår och så vidare. Men de senaste åren har jag lagt väldigt lite tid och pengar på just dessa områden. En av anledningarna är ekonomin, men det är egentligen en dålig anledning då det bara gäller att vara lite mer kreativ för att få pengarna att räcka. Och vad gäller tiden, så finns det faktiskt ingen ursäkt där. Saken är den att jag liksom har tappat bort mig själv som tjej, som kvinna. Jag är mamman Jennica, jag är dottern Jennica, jag är systern Jennica, jag är vännen Jennica och ibland är jag bara Jennica. Men vart tog kvinnan vägen? Hon som sträcker på sig och känner sig nöjd över ett par nya jeans, en ny hårklippning eller ett snyggt läppglans? Vart är hon som känner ett visst mått av självförtroende i hur hon ser ut? (Och därmed agerar och 'är'!)

Någonstans försvann hon. Det blev viktigare att ta hand om alla andra. Det blev ok att åka osminkad, med håret i tofs och pyjamas till ICA. Ok....inte pyjamas men i alla fall den mest slitna, fula mysdressen. Det blev ok att hoppa över träning. Det blev ok att äta alldeles för mycket och alldeles för onyttigt. Hur blev det så? Jag har börjat inse att jag är värd mer än så.

Jag talar inte om att jag ska börja hysteribanta, att jag måste börja tokträna eller att jag ska bli odrägligt ytlig. Och givetvis får man åka till ICA i pyjamas. Nej, det jag talar om är att höja mitt egenvärde i mina egna ögon. Öka respekten för mig själv. Känna mig nöjd med mig själv - inifrån och ut. Jag vill känna mig fin. Helt och hållet för min egen skull. Jag vill sluta göra mig själv besviken genom att allt som oftast strunta i sådant jag föresatt mig, som t ex träning. Jag vill inte trycka i min kropp en massa onyttigheter som den inte mår bra av och som jag ju faktiskt vet är dåligt för mig. Återigen, jag tycker att jag är värd mer än så. Jag vill känna mig stark. Jag vill känna mig nöjd. Jag vill kunna gå rakryggad!

Hänger ni med?

2014 års tema och löfte blir därför
 - 
Öka mitt värde i mina egna ögon


9 kommentarer:

Hanna sa...

Bra löfte, ett löfte som jag också borde ta till mig.

Hanna sa...

Bra löfte, ett löfte som jag också borde ta till mig.

Anna sa...

Åh, älskar bilden på rosen i headern! Den borde du förstora upp!

Ska skriva ett mail åt dig under dagen eller i morgon.

// Kram Anna

Hannis sa...

Hej där fining!!

Och jag jublar över ditt löfte!
För det där är också att uppskatta sig själv!Att ta hand om sig och unna sig att vara den man vill vara och trivs med.

Kör så det ryker=))
Kram och gott nytt år!

franmyllan sa...

Go girl!
Gott nytt år!

Fru Sederblad sa...

Jädrans. Det var klokt sagt ;-).

Nellie - the Flying Hippo sa...

Åh underbara Jennica, äntligen! Vilken fantastisk insikt och vilket bra mål. Stor Kram

Birgit sa...

Vilket superbra löfte!! Förstår precis hur du menar med att tappa bort sig själv i alla dessa roller man har! Jag tror det kommer att gå toppen!! (och för att du inte ska känna dig så ensam, så har jag faktiskt varit och handlat i pyjamas.... *skratt*, dock var det inte planerat) Jag hejar som vanligt på dig och tror du kommer att vara otroligt stolt över dig själv i slutet av året!!
KRAM

Karriärkvinna sa...

Det låter som ett riktigt bra löfte tycker jag! Varmt lycka till och sträck på dig för du är underbar! Go girl! :)