22 augusti 2013

Äppeltider


Jag har ett äppelträd i min trädgård och nu börjar äpplena mogna. Lite svårt att veta när de är klara bara, hur vet man det? Ska man smaka sig fram?

En hel del trillar av, av sig själv, långt innan de är mogna. Jag förstod inte varför, förrän en granne berättade att det är trädets sätt att gallra sig själv. Jag har egentligen för många äpplen, det ska tydligen bara vara ett par per gren för att det ska bli riktigt bra. Hos mig sitter de i klasar!

Jag har smakat ett par och de är rätt goda faktiskt. Kanske inte de godaste jag ätit, jag gillar hårda, lite sura äpplen bäst. Dessa är sötare och lite mjöliga. Men men, de funkar ändå och jag är säker på att till äppelkaka kommer de att bli perfekta!


Vissa ser dock ut såhär. De har liksom bruna fläckar på sig, varför det? Och vissa ruttnar på grenen! Är inte det konstigt?! Jag förstår ju att de som trillar på marken ruttnar, men när de fortfarande hänger på på grenen? Jag har dock sett att det ser ut såhär hos flera av mina grannar, så jag är i alla fall inte ensam om fenomenet.

Ja, det är mycket att lära sig om det här med trädgård. Men det är riktigt kul faktiskt! I år har jag ju som sagt mest låtit allt växa på och så har jag inspekterat och lärt mig hur trädgården fungerar och hur de olika växterna växer. Till nästa år har jag en hel del funderingar och planer, vi får väl se hur många av dem som jag kommer att förverkliga. Man får ju ta saker lite pö om pö.

Till helgen tror jag nog att det är dags för lite äppelkaka i alla fall!

6 kommentarer:

Hanna sa...

Vad kul med äppleträd. Vi planterade körsbärsträd i år så jag hoppas att det ger några bär nästa år.

TITTILINA sa...

Lyxigt med eget äppelträd!
Jisses vad jag hade bakat äppelpajer då. Galet gott!
Åh, nu blev jag hungrig....

Kram

Kim sa...

Nice! Ser fram emot en äppelpajsinbjudan!

Björn sa...

Anledningen att de har fläckar är ett bevis på att de är obesprutade.
Sådana äpplen ser du inte i affären.

Jennica... sa...

Tack pappa, då vet jag! Nu kändes det genast mycket bättre! :)

Birgit sa...

Lite avundsjuk är jag allt på ditt äppelträd...Vi har också ett, men där verkar det inte bli ngr äpplen i år :-(
Men jag tror jag ska köpa på mig lite svenska äpplen iaf och göra äppelmos och äppelkaka - det lät så gott!!
Ha en skön helg!
Vi har helt underbart väder idag, riktig sommarkänning.
KRAM