13 maj 2012

Betessläpp

Jag fick lära mig idag att det heter betessläpp, inte kosläpp. I alla fall inte där vi var. För detta skådespel var något som jag och tjejerna bevittnade idag, på Jularps gård utanför Höör, alldeles vid Skånes Djurpark.

Det var jag, Johanna, Jossan och så Jossans kompis Julia. Vi hade en härligt tjejeig bildfärd dit, med hög musik och vi sjöng med allihop - kul! :) Väl där blev vi totalt överraskade av att det var såå mycket folk! Vi körde i snigelfart fram mot gården i en lång lång caravan av bilar, som alla skulle titta på kossor. Och när vi kom fram så insåg vi, hur mycket folk det faktiskt var!

Men det var mysigt och kul, trots allt folk och regnet och blåsten. Vi frös faktiskt inte förrän vi var på väg tillbaka mot bilen, och den trippen tillbaka gjorde vi storstilat i vagn som drogs av två stora, fina ardennerhästar!

Och kossorna då? Jodå, ungefär 60 glada och pigga kossor - och tjurar - skuttade ut från lastbilen och sprang, skuttade, galopperade, bockade och slog bakut i hagen där vi satt och tittade! Jättegulligt och lite rörande.....det är ju inte de mest graciösa djuren, men deras glädje över att få komma ut efter en låång vinter instängda i en ladugård gick inte att ta miste på! Klantig som jag är, så glömde jag kameran....störigt!

Planen var att vi skulle picknicka efter kosläppet...f'låt, betessläppet... och sedan åka vidare till Skånes Djurpark, men idén med djurparken slopade vi redan hemma vid frukost bordet. Det får vi spara till en dag då solen skiner! Men picknick hade vi med oss, men vi frös så, så vi åt den i bilen. Vi fällde alla sätena och satte oss där bak och åt våra smörgåsar, varma choklad och kaffe! :)

På hemvägen somnade alla tjejerna och det var inte utan att jag var lite avis på dem, det hade varit skönt med en tupplur! En lyckad utflykt!




Bilder: Jularps Gård - Betessläpp från 2011

3 kommentarer:

Hemma på Ekbacken sa...

Vad mysigt det låter. Vilken frihetskänsla för dom att få komma ut efter vintern.
Kram Linda

Livet - här och nu sa...

Vilken härlig utflykt, låter helt underbart och mysigt, trots väder. Man får ju göra vad man kan med myset när vädret inte riktigt är med.....

Har aldrig sett kosläpp eller betessläpp, verkar som något man skulle testa nästa år??

kan verkligen förstå kornas glädje, tänk själv att vara inomhus så länge, måste vara magiskt och helt fantastiskt!

Ha en härlig söndag!

Kram Pernilla

Sofia - Sofias Inredning sa...

Åh vad roligt med "kosläpp", jag väljer att kalla det så :P Det hade jag också velat se! Kanske nästa år :)