14 april 2009

"Låt den rätte komma in" av John Ajvide Lindqvist



"Låt den rätte komma in" är något så ovanligt som en rysare om vampyrer skriven av en svensk författare. Den är dessutom bra! 

Man får följa flera karaktärer, men  främsta huvudpersonen är Oskar som är 12 år. Han bor tillsammans med sin mamma i en Stockholms förort. Han blir svårt mobbad av några killar i skolan och ibland är det jobbigt att läsa om allt denna lille kille får utstå. Att barn kan vara så elaka mot varandra. Förutom Oskar får man följa ett flertal andra personer, bland annat ett gäng a-lagare som lever i utkanten av samhället men som tar hand om och ser efter varandra. Gemensamt för alla bokens karaktärer är att de är trasiga själar och deras liv är så sorgliga. Förutom den fysiska och psykiska mobbning som Oskar får utstå, får de alla utstå brutna löften, besvikelser och en rad andra hemska känslor som ingen borde behöva gå igenom. Detta drabbar alla - gamla som unga, barn som vuxna.

Eftersom det faktiskt är en vampyrhistoria så vilar en känsla av ond bråd död över boken, mörker, kyla och blod. En ganska äcklig känsla alltså. Så detta är ingen bok man ska läsa för att må bra eller få en skön känsla i kroppen - däremot ska man läsa den för att det är en bra bok. Jag tyckte den var riktigt bra och jag rekommenderar den varmt. De sorgliga livsöden man får följa känns äkta, även om de är så sorgliga att man önskar att de inte var det. Själva vampyrhistorien är ju inte äkta även om den beskrivs på ett verkligt och troligt sätt. För vampyrer finns ju inte. Eller hur.....? 

Inga kommentarer: