08 mars 2009

"En sorts kärlek" av Ray Kluun



Läste ut "En sorts kärlek" i natt. Väldigt lättläst bok och kanske inget språkligt mästerverk, men riktigt bra och äkta om hur cancer kan drabba en "helt vanlig" småbarnsfamilj och de tankar och känslor som denna hemska sjukdom  väcker.

Carmen och Sten är båda 36 år, gifta och bor i Amsterdam tillsammans med sin 3-åriga dotter Luna. De är båda framgångsrika i sina jobb och de har båda egna företag. De har många vänner och en väldigt bra kontakt med Carmens mor. De bor i en stor fin lägenhet och jaaa, på ytan ser de ut att ha allt! Tills en dag då de får reda på att Carmen har bröstcancer och hela världen blir upp och ner.

En annan sak som inte är helt vanligt med denna unga barnfamilj är Stens ständiga otrohet och behov av frihet. Han har ett behov av att gå ut och festa minst ett par kvällar i veckan och det blir både alkohol och droger......och sex. I början av boken tycker man mest att han är en riktig skitstövel men efterhand så inser man att den här ständiga otroheten beror på ett svårt sexmissbruk. Det gör honom inte till en mindre skitstövel, men det är åtminstone en förklaring. 

De kämpar mot Carmens cancer, båda på sitt sätt. Carmen mot det uppenbara som cellgiftsbehandlingar, läkarbesök, smärtor, håravfall, operation och att bli av med sitt ena bröst med mera med mera. Sten kämpar med att försöka vara där för Carmen samtidigt som han hatar cancern och vad den gör mot deras familj. Han kämpar också med sina egna skuldkänslor eftersom han nu inte kan gå ut och festa på egen hand lika enkelt längre, han lider mer av sin otrohet än han gjort tidigare, det blir mer sprit och mer droger.....

Men även om Stens otrohet är en stor del av boken, så handlar denna boken till stor del om kärlek. För kärleken mellan Carmen och Sten är stor trots allt. Och självklart kärleken till deras dotter. Slutet av boken är bland det mest sorgliga jag har läst och tårarna sprutade när jag läste. Sorgligt på ett fantastiskt fint och vackert sätt. 

Min rekommendation är att läs den!!! För att det är en vacker och ärlig bok om denna hemska sjukdom som snart alla har en relation till till....vare sig man vill eller ej.

Inga kommentarer: