03 september 2008

"Brokeback Mountain" av Anne Proulx


De flesta har nog sett filmen "Brokeback Mountain" vid det här laget, nu har jag även läst boken. Det är en novell, lite överraskande. Det visste inte Mia när hon valde den till bokklubben, men vi valde att läsa den ändå.

Svårt att säga om jag tyckte att boken var fantastisk, det är nog egentligen filmen jag tänker på. För det är svårt att inte se filmscenerna framför sig när man läser boken, och eftersom det är en novell så känns den väldigt kortfattad just när man vet hur filmen är. Tror inte riktigt att jag tyckt den var så fantastisk utan att ha sett filmen.

Ni som missat detta mästerverk måste se filmen, hellre det än att läsa boken faktiskt. Det är en väldigt fin historia om två cowboys som blir kära, vilket var allt annat än tillåtet i 60-talets USA. De träffas när de tar hand om en flock får uppe i bergen och blir väldigt förälskade. Men eftersom tiderna var som de är (och ibland fortfarande är....) så fick de förtränga sina känslor. Både gifte sig och skaffade barn, men de kunde aldrig glömma varandra. Vackert och otroligt gripande. Man lämnas allt annat än oberörd.

Se filmen!!!

Inga kommentarer: