06 mars 2008

Torsdag i Tokyo

Detta har varit en lång men mycket bra dag! Vi lämnade hotellet klockan 9 och jag kom precis tillbaka, klockan 10 på kvällen.

I dag har vi varit på Retail Tech mässan. För att komma dit så åkte vi tåg och då fick vi se lite av staden. Det är mer grönt här än i Shanghai, där det mer eller mindre var obefintligt. Det var sol och blå himmel idag, våren har kommit. Här blir det faktiskt blå himmel, luften är mycket renare än i Shanghai. Mycket höga hus, mycket människor....

Det man slås av är att allt är så rent. Tunnelbanestationerna är ljusa med vita väggar och visst finns det reklamskyltar och butiker, men det ger ett ljust intryck. Inget klotter och inget skräp på marken - och då menar jag ingenting!

Tokyoborna är generellt väldigt välklädda. Männen har kostym och typ trenchcoat och kvinnorna har dräkt med högklackat och snygga små väskor. Man känner sig som en klumpig jätte jämfört med dessa små snygga japanskor! :)

Mässan var intressant. Mycket folk, nästan bara män i mörk kostym - förutom de små söta tjejer i mer eller mindre förnedrande kläder som presenterade de olika montrarna. Vi var på mässan tillsammans med en engelsk man som arbetar på landsorganisationen här i Tokyo. Han är super-trevlig och förgyller vår tillvaro med sin härliga brittiska och sina roliga berättelser om Tokyo och japanerna. Han guidade oss genom mässan där all kommunikation var på japanska och alla pratade japanska. Det fanns en person per monter (företag) som kunde en del engelska, men utan Mark hade det blivit svårt. Vi fick en hel del inspiration och man slås av att Japan är långt framför oss när det gäller teknik. Vi tittade speciellt på kiosklösningar och kortlösningar - och här är de outstanding. De är verkligen vana vid att köpa det mesta via kiosklösningar och de kortlösningar de har är långt ifrån våra kort med magnetremsa. De har en lösning där du håller kortet ovanför en yta och då läses informationen på kortet av. Detta funkar också med din mobiltelefon, eftersom de är utrustade med detta chip. Till exempel, vi har åkt mycket tåg i dag och då köpte vi ett dagskort. När vi gick igenom de olika kontroller, som liknar vanliga tunnelbanekontroller så bara höll vi kortet över en yta på "grinden/staketet" vi gick igenom och då minskade värdet på kortet med en resa. Mark hade sitt kort i telefonen så han höll bara upp telefonen och gick igenom. De använder sina telefoner på detta sättet till allt. Vi har ju t ex ICA-kort här hemma, här har de liknande i sin mobiltelefon. Väldigt annorlunda och väldigt smart.

Vi gick på mässan i ungefär 4 timmar och sedan var vi helt slut. Vi satte oss på tåget som skulle ta oss till Kohoku varuhuset som ligger i Yokohama. Yokohama är Japans andra största stad och ligger alldeles intill Tokyo, man kan säga att städerna nästan flyter samman. På tågen och tunnelbanan får man inte prata i telefon, det är oartigt, istället SMS:ar alla - hela tiden.

Vi var på varuhuset i ungefär 4 timmar, gick igenom allt väldigt noga. Jag fick en riktig lektion i hur varuhuset är uppbyggt, Hanna och Mark berättade allt om hur det är uppbyggt. Jag hade nämligen sagt att jag ville lära mig mer om varuhusen. Så det blev lite lektion med tillhörande förhör! :) Vi lämnade varuhuset 19.15 och vi somnade nästan på vägen tillbaka in mot Tokyo city. Jag har varit mer eller mindre dödstrött hela tiden här, jetlagen tar hårdare än man tror som sagt. Dessutom har jag sovit dåligt nästan varje natt och det börjar ta ut sin rätt.

Det blev middag på japansk restaurang, gott och mysigt. Nu är jag alltså tillbaka här på hotellet och ska snart hoppa i säng. Imorgon ska vi möta Mark nere i lobbyn klockan 5.30.....för en tur till fiskmarknaden. Där är det auktion varje morgon och vi ska äta sushi-frukost, färskare sushi än så kan man inte få! Det ska bli jätte-kul, men just nu är jag enormt trött på att behöva vakna vid en bestämd tid och dessutom alldeles dödstrött.

Men sista dagen i morgon och efter fiskmarknaden ska vi ut på stan. Vi ska kolla olika kiosklösningar hos olika retailers såsom livsmedelsbutik, Apple-store och flera andra. Dessutom ska vi kolla in de stora modehusen som är som små nöjesfält för rika japanskor. Gucci har ett varuhus på 7 våningar med spa högst upp, Prada har ett varuhus också det på många våningar med restaurang och café osv osv. Kul kul!!

2 kommentarer:

Kim sa...

Tror jag och Taina hade gillat alla de identifieringsmöjligheterna när vi skrev uppsats!

Jennica... sa...

Ja, detta hade verkligen varit något för er!! Här är dessutom massor med butiker med väskor och skor för Taina! Och för dig finns en hel stadsdel som säljer teknikprylar samt ett köpcentrum på 8 våningar med samma! :)