05 mars 2008

Tisdag i Shanghai

Tjoho! Jag fick sova en hel natt! Sååå skönt!!

Och bra, för det var denna dagen jag skulle hålla min utbildning. Det är en utbildning som gäller ett helt nytt sätt att arbeta och ett helt nytt IT-verktyg som man ska ha till sin hjälp. Det var 11 personer från både Kina och Japan som deltog i utbildningen. Det gick riktigt bra! Allt klaffade som det skulle och de verkade väldigt intresserade och engagerade, ställde många frågor. Så detta kan nog bli riktigt bra tror jag!

Utbildningen slutade tidigare än jag beräknat och vi var klara redan runt ett-tiden. Jag tog mig tillbaka till hotellet där Hanna väntade, och så gick vi iväg och åt lunch. Denna dag blev det åter kinesisk mat till lunch. Man får beställa en massa olika små rätter och det är inte så lätt. Det är svårt att veta hur många rätter man ska beställa, om det räcker att beställa en rätt till två personer eller om det blir för lite och ibland är det svårt att veta vad man beställer eftersom allt inte står på engelska. Så det kan bli spännande....och ibland är det nog tur att man inte vet vad man stoppar i sig. Som tur var upptäckte vi att en av rätterna var friterade hönsfötter innan vi åt det.....urk och blä!!!

Efter lunchen tog vi en taxi till ett område som vi trodde var en riktigt gammal del av Shanghai. Det visade sig att byggnaderna var nya, ungefär 20 år bara, men de var byggda i en gammal stil. Detta gjorde inte oss så mycket, det var mysigt att gå runt i detta - stora - område och titta på hus i gammal kinsesisk arkitektur. Det såg ut så som vi förväntade oss att Kina såg ut. Massor med butiker, små caféer, restauranger och te-hus. När vi stod där som bäst med kartan i högsta hugg kom en kinesisk man i 55-års åldern fram till oss och undrade om vi ville ha hjälp - på bästa amerikansk-engelska. Visst behövde vi lite hjälp! Det slutade med att han guidade oss genom hela området och berättade en massa för oss. Han hette Chang och var hur trevlig som helst. Vi nämnde att vi ville köpa Jasminte, så han tog oss till ett litet te-hus där vi fick gå på en liten te-provning och han hjälpte oss också att pruta på det te vi köpte! :)

Det visade sig att Chang var pärlodlare!!!!!! Han hade en jätte-stor pärlfarm utanför stan och hade en butik i detta området, den var vi såklart tvungna att se. Han visade oss hur man öppnar en mussla och plockar ut pärlorna!! Så häftigt!! Han visade oss runt i sin butik och vi fick handla till 70% rabatt! Jag vet vad du tänker nu Christine :) men det var ändå inte speciellt billigt. Jag köpte några strängar med odlade pärlor, men trots rabatten så var det ändå ganska dyrt. Men det var kul att köpa av honom. Väldigt intressant att prata med honom. Han berättade en massa om Kina och hade flera frågor om Sverige. Vi möter så många intressanta människor! Kineserna är väldigt trevliga!!

På kvällen åt vi japansk mat på en restaurang på hotellet. Vi beställde in en hel meny och provade en massa rätter. Sushin och Sashimin var super-god....resten var sådär. Jag börjar längta efter mat med tuggmotstånd nu!!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Jennica

Jättekul med allt du får vara med om och roligt att höra av dig. Vi väntar med spänning på nästa rapport.

Kramar Pappan

Kim sa...

Det är helt knasigt allt som du berättar om. Det låter mer som en saga än som något du faktiskt gör på riktigt! :)

Jennica... sa...

Jag vet, det är ungefär så jag känner också. Det känns konstigt att i övermorgon kväll så sitter jag hemma i min soffa.....