21 juli 2009

Svininfluensan

Det här med svininfluensan. Vi har en resa till Cypern bokad den 3 augusti. Vi ska bo på Sun Ving Resort i två underbara veckor. Där finns hur många roliga pooler som helst för Jossan att busa runt i, det finns flera restauranger och allt vi behöver kommer att finnas på resorten. Tänk - varma vindar, god mat, kallt vin, blått blått blått vatten, ligga i en solstol och känna värmen, läsa bok, prata, mysa........

Och så är det då den här svininfluensan..... Vi har ju läst mycket i sommar om den, om att den härjar vilt på Cypern just nu. Det är svårt att veta om man ska tro allt som står i tidningarna, de har ju en tendens att haussa upp allting. Men å andra sidan, så är det en pandemi som vi står inför.

Jag har precis pratat med en informationslinje med inriktning på svininfluensan. De berättade att det just nu finns 297 fall på Cypern och inga nya registrerade de senaste två dygnen. I Sverige finns det 324 fall och 48 insjuknade de senaste två dygnen. Hm......fler här hemma alltså, och den verkar sprida sig lika fort här. Så vad gör man....åker man eller stannar man hemma?!

Helst av allt så hade vi velat avboka vår resa och beställa en ny, kanske till Thailand i vinter. Men eftersom UD inte gått ut med någon rekommendation om att inte åka till Cypern så får man inte avboka pga svininfluensan. För att kunna boka om sin resa, så måste man göra det 30 dagar innan.....och detta missade vi.

På den här informationslinjen så sa de att svininfluensan inte är värre än någon annan flunsa. Den är inte farligare för små barn än vad andra flunsor är. Han sa att om vi åker ska vi vara noga med att ha med oss handsprit. Svininfluensan är inte luftburen, för att bli smittad så måste man stå inom 1 meter från någon som nyser eller hostar. Man kan också bli smittad om man till exempel tar någon i handen som är smittad, och sedan rör sig i ansiktet. Det är ju inte så troligt att Johanna gör just detta..... Detta innebär ju att man ska ha maximal otur om man blir smittad.

Och risken att bli smittad här hemma i Sverige är ju också stor. Med största sannolikhet så kommer vi alla att bli smittade i höst ändå..... Visserligen så kommer man då också dra igång den stora vaccinationsruschen, men man måste vara 6 månader för att få detta vaccin så Johanna lider ändå stor risk att bli smittad. Här hemma.

Usch, svårt. Har egentligen bestämt mig för att inte åka, men det känns ändå svårt. Längtar ju till sol och värme!! På ett sätt så känns det som att vi måste ha maximal otur om något skulle hända, å andra sidan så är det dumt att utsätta Johanna för en onödig risk. (Som man å andra sidan utsätter henne för var man än befinner sig i världen....verkar det som.)

Några reflektioner? Någon?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hallå jennica! Här är det fullt upp även om det regnar. Hoppas att fåglarna uppför sig och lyder när ni säger till dom att vara tysta...

Var inne och kollade din blogg idag och reflektioner på svininfluensan, ja , som du säger så löper man ju lika stor risk här hemma i sverige också. Några fall hade upptäckts på gothia cup i göteborg där molly var med, det är ju lag från hela europa...och i Helsingborg har man upptäckt fall, så - jag hade nog åkt till Cypern i alla fall. Vi hörs snart, åker nog hem måndag, sedan MÅSTE jag ha lite semester innan stirret börjar igen.........Börjar måndagen den 3 aug. Kram till er alla. Christine.

Anonym sa...

Jag tycker ni skall stanna hemma.

Pappan