19 maj 2009

Odla i pallkragar

Vi har precis blivit färdiga med vårt senaste projekt i trädgården! Vi har gjort en liten pallkrageodling!

Jag är väldigt sugen på att odla något ätbart i vår trädgård. Men att göra ett helt stort trädgårdsland där jag sedan måste ligga och rensa var inget som lockade. Därför så bestämde jag mig för att det bästa vore om vi kunde odla i sk pallkragar. En pallkrage är alltså en del av en vanlig lastpall. Vi har två på varandra för att få mer djup för plantorna att växa i.

Jens i sin tur vill ha det så praktiskt som möjligt när han ska klippa gräset, så att hålla på att trimma gräs som växer precis intill pallkragarna var inte aktuellt. Så, med lite inspiration från nätet så bestämde vi oss för att gräva ut ett område och lägga singel där, och sedan placera pallkragarna ovanpå. Och det blev riktigt riktigt bra!!

Först grävde Jens ut ett område som är ungefär 40 kvm stort. Vi har en himla massa rötter som ligger precis under gräsmattan, men som tur var så behövde han inte gräva djupt alls. "Bara" ta bort gräset.

Sedan beställde vi och fick levererat en hel hög med grå/vit singel. Jense slet några timmar med att köra flera lass med skottkärran fram och tillbaka. Vilken hjälte han är!

Sedan skulle allt krattas ut och jämnas till....

Jag åkte och köpte begagnade pallkragar, väsentlig skillnad i pris kan jag säga. Fast så värst begagnade var de inte, såg helt nya ut i mina ögon. Men vi fick åtta kragar (vi har två på höjden) till priset av två jämfört med om vi köpt nya! Jag placerade ut dessa och nu kunde det roliga börja! :)

Vi köpte en massa jord som vi hällde ner i lådorna. Det blev en blandning av planteringsjord, kogödsel och torv.

Sedan planterade vi! Vi tänkte vi skulle börja så smått med 4 lådor, men jag känner redan nu att vi kunde haft ett par till! Det finns så mycket kul att odla. Vi har just nu en låda med örter: basilika, persilja, dragon, rosmarin, oregano och gräslök. Sedan har vi en låda med sparris, dill, morötter och rädisor. Den tredje lådan innehåller jordgubbar, spenat, ruccola och blandsallad. Jossan har en egen låda och här han hon satt en jordgubbsplanta och ärtor. Hon ska även plantera tomater och pumpor, men dessa är än så länge planterade i små krukor inomhus och väntar på att de ska komma upp i lite varmare temperatur.



Det blev riktigt riktigt fint om jag får säga det själv!! Det enda som återstår är att sätta kantsten - och vänta på att alla små fröer ska börja gro såklart!

6 kommentarer:

Kim sa...

Superfint!! Har Jossan planterat sockerärtor till moster Kimpa också? Mums!!

Jennica... sa...

Hon valde faktiskt inte sockerärtor utan "vanliga" ärtor. Hon tyckte att de såg roliga ut. De ärtskidorna är ju större och ser mer ut som riktiga ärtor. Så tyvärr....men vi kanske kan få till några sockerärtor också!

Unknown sa...

Jag är mäkta imponerad!!! Jag kanske ska ha lite bärbuskar och en rabarberplanta.....men det blir väl till nästa sommar....men nu vet jag ju vart det kommer finnas allt möjligt gott :D

Jennica... sa...

Kom du bara så ska du få en morot eller en liten rädisa! ;)

Anonym sa...

Jättefint,-ska du ha mer lådor i år?/jennica

Jennica... sa...

Vet inte riktigt faktiskt. Förra året så tänkte jag att jag skulle utöka i år, men vi får väl se. Det är inga större odlingar det är tal om, mest för lite husbehov och för att det kul och mysigt och kunna plocka sin egen sallad osv.