15 februari 2009

"Himmel" av Torbjörn Flygt



I boken "Himmel" får man följa tre par som befinner sig på helt olika nivåer i samhället.
Fredrik och Louise bor i en dyr villa med sin tonårsdotter. Fredrik är den rike framgångsrike arkitekten medan Louise arbetar deltid troligen mest för att sysselsätta sig, de lever gott och tillhör det övre skiktet i samhället. Lena och Janson (jo, han heter så i efternamn) tillhör väl mittenskiktet men är snabbt på väg neråt pga Jansons tilltagande spelmissbruk. De har en tonårsson, David. Parvaneh, invandrarkvinna från Iran, lämnar sin misshandlande make och skaffar en egen lägenhet och börjar lära sig svenska. Där träffar hon Amir och blir motvilligt intresserad.

Att säga att dessa tre pars liv korsas är väl för mycket sagt, däremot så korsas deras vägar ibland. Lena är lärare i svenska för invandrare och undervisar Parvaneh och Amir. Hon arbetar även extra med att undervisa Fredrik och Louises dotter.

Det är främst Lena och Louise man får följa. Lenas ständiga kamp för att både försöka rädda Janson (och familjen) ur hans spelmissbruk samtidigt som hon egentligen inte vill erkänna för sig själv vart deras liv är på väg. Louise lever ett tillsynes "perfekt" liv men är konstant rädd för att hennes man är otrogen och har därför själv skaffat en älskare.

Boken var lättläst och man ville verkligen framåt för att få reda på hur det skulle gå för dessa personer. Jag tyckte nog inte den var lika bra som "Underdog" men jag kan ändå rekommendera den. En något sorglig roman som utspelar sig i Malmö i nutid.


Inga kommentarer: