21 januari 2009

Obama-mania


Jag missade faktiskt när Obama svor presidenteden igår. Har läst en massa artiklar på Aftonbladet idag istället, oj! vilken massa människor som var där och bevittnade denna historiska händelse. På Aftonbladet  kan man också läsa hans tal. Ett tal fyllt med kloka och tänkvärda ord, väldigt amerikanskt på ett sätt men ändå spännande. Spännande för att se vad denne man ska kunna åstadkomma under sin tid som president.

Jag har kopierat några små delar av talet:

".......en 47-årig svart man, son till en afrikansk invandrare, uppfostrad av en ensamstående mamma, lägga handen på Lincolns bibel och sväras in på en post vi trodde var förbehållen en viss sorts vita män med vissa sorters försänkningar och resurser......."

"Och till alla de folk och regeringar som ser på i dag, från de mest storslagna huvudstäderna till den lilla by där min far föddes: Ni ska veta att Amerika är vän med varje land, man, kvinna och barn som söker en fredlig och värdig framtid – och att vi är redo att leda igen."

".....ännu större samarbete och förståelse mellan nationer. Vi kommer att börja överlämna Irak till dess invånare på ett ansvarsfullt sätt och skapa en surt förvärvad fred i Afghanistan. Tillsammans med gamla vänner och forna fiender kommer vi outtröttligt att arbeta för att minska kärnvapenhotet och tvinga tillbaka den globala uppvärmningen. Vi kommer inte att be om ursäkt för vår livsstil, och vi kommer inte att tveka att försvara den; till dem som försöker flytta fram sina positioner genom att skapa terror och slakta oskyldiga, till er säger vi nu att vår övertygelse är starkare och inte kan knäckas; ni kan inte överleva oss, och vi kommer att besegra er."

"....och att en man, vars far för mindre än sextio år sedan kanske inte hade blivit serverad på en kvarterskrog, nu kan stå inför er och svära den heligaste ed."

Här kan ni läsa talet i sin helhet:

Man kan liksom inte låta bli att fascineras av denna man, som vi hoppas ska förändra USA och "ställa allt till rätta". Det är inget litet ansvar och inga små förhoppningar som vilar på hans axlar. Jag hoppas innerligt att han ska orka och att vi efter hans period som president ska kunna se tillbaka på en väldigt lyckad period i den amerikanska historien. Ja, världens historia faktiskt!

Inga kommentarer: