10 december 2008

"En lycklig man" av Arto PaasilinnaI måndags träffades vi i Bokklubben och avhandlade "En lycklig man" av Arto Paasilinna.

Jag lyssnade faktiskt på boken denna gången, eftersom det var svårt att få tag på den. Den var slut på förlaget och det enda exemplar som fanns inne på biblioteket var CD-boken.

Det var min första bok av Arto Paasilinna. Jag har inte hört så värst mycket mer om honom, mer än att han skriver roliga böcker. Och visst var den lite rolig, eller mer dråplig skulle jag nog vilja säga. Väldigt lättlyssnad och roande, ingen bok jag skulle läsa om eller kanske rekommendera som en av de bättre jag läst/lyssnat på. Men det var ändå ganska kul att lyssna till historien om ingenjör Akseli Jaatinen som berättades på sjungande finlandssvenska!

Historien utspelar sig i det lilla samhället Granbacka i Finland. Hit kommer broingenjör Jaatinen en dag för att bygga en ny bro över ån Slaktån istället för den gamla fallfärdiga som finns nu. Byborna tycker att ingenjören är en mycket märklig man....han klär sig inte enligt sin titel, han umgås med arbetarna, han arbetar själv på själva bygget istället för att hela tiden uppehålla sig på sitt kontor. Lägg därtill att han är väldigt rättfram och råkar vara med om två kvinnoaffärer i detta lilla samhälle befolkat av väldigt inskränkta och fördömande människor, så kan ni kanske tänka er...

Men efter mycket tumult såsom slagsmål mitt på stora bygatan, försök till att få honom i fängelse och till och med ett mordförsök, så får Jaatinen sin hämnd när han lyckas bli Kommundirektör och startar industri i bygden.

En ganska dråplig historia som berättas väldigt rättframt utan minsta lilla krusidull!

3 kommentarer:

Kim sa...

Värst vad det hanns med i den boken!

Jennica..... sa...

Hahaha! Och det var en tunn bok dessutom.....

Kim sa...

Där ser man! Har aldrig läst någon av honom.