11 januari 2012

Limeströsslad lax med thaidoftande sås och ris

Jag måste dela med mig av receptet på kvällens middag, det var så gott! En enkel vardagsrätt, men väldigt väldigt god. Flera av mina favoritsmaker var inblandade. Receptet kommer från Linas Matkasse.

4 portioner
Limeströsslad lax med thaidoftande sås och ris
Ris
ca 600 gram laxfilé
1 lime
1 bit färsk ingefära
1 msk tomatpuré
3 vitlöksklyftor
3 krm torkad koriander
1 tsk honung
2,5 dl kokosmjölk
1 dl vatten
1 grön paprika
1 rödlök
250 g morötter
Olja
Salt
Svartpeppar


1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Koka 4 portioner ris.

3. Skär ca 600 gram laxfilé i 4 portionsbitar och lägg dem i en liten ugnsfast form. Riv skal och pressa saften  av 1 lime. Blanda det rivna skalet och 1 msk av juicen (spar 1/2 msk till punkt 4) med 1/2 msk olja, 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Bred blandningen över fisken. Låt stå och fortsätt med punkt 4.

4. Skala och finriv 1 bit ingefära, motsvarande 1 msk färdigriven. Hetta upp olja i en wok eller stekpanna. Fräs 1 msk tomatpuré, ingefära och 3 pressade vitlöksklyftor hastigt. Krydda med 3 krm torkad koriander, 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Tillsätt 1/2 msk limejuice, 1 tsk honung, 2,5 dl kokosmjölk och 1 dl vatten. För lite starkare smak, tillsätt 1-2 krm sambal oelek. Låt allt koka ihop någon minut och dra sedan pannan från plattan.

5. Ställ in fisken mitt i ugnen och tillaga 10 minuter. Ta ut formen ur ugnen, häll såsen runt laxen och tillaga ytterligare 5 minuter, eller tills fisken är klar.

6. Under tiden: skär 1 grön paprika och 1 rödlök i klyftor. Skiva 250 g morötter i tunna slantar. Hetta upp lite olja i pannan och woka grönsakerna några minuter. Krydda med lite salt och svartpeppar.

7. Servera den limeströsslade laxen med sås, wokgrönsaker och ris.

1 kommentar:

Anonym sa...

Get a real life detta är ju larvigt väx upp