31 mars 2014

Födelsedagsvecka

5-åringen dekorerade sin egen tårta såklart!

Johanna fyllde ju 5 år förra måndagen och hon firade sin födelsedag en hel vecka! :) Det var kalas för farmor och farfar förra helgen, på måndagen fyllde hon år och firades givetvis då, hon firades på dagis på onsdagen och i helgen som gick så firades hon av mormor, morfar och moster! Och själv utnyttjade hon verkligen sin födelsedag till max och sa var och varannan dag att "jag får visst äta godis för jag fyller ju år", "jag får visst bestämma för det är min födelsedag", "jag får bestämma vilken mat vi ska äta för det är ju min födelsedag" och så vidare och så vidare! :)

 
 Denna underbara Flamencodress köpte mina föräldrar till henne när vi var i Barcelona och den blev genast en favorit! Såklart. Jag menar.....klänning, volanger, fransar, puffärmar och 'klackaskor'....det blir inte mycket bättre än så i Johannas värld!

Idag är det måndag igen. Tjejerna är hos sin pappa och för min del tar en hektisk vecka sin början. Jag har grymt mycket att göra på jobbet och jag ska dessutom vara tre dagar på kurs. Men men, det är bara att ta djupa andetag och ta en sak i taget och jag har några kul saker att se fram emot....middag med mina föräldrar, bokklubben och så har jag bestämt mig för att lördagen ska ägnas åt trädgården!

Solen skiner även idag och nu tänker jag minsann gå ut en sväng och rensa huvudet!

Vilken fantastisk helg!


Vilken absolut fantastisk helg det har varit! Solen har strålat från en klarblå himmel och det har varit riktigt varmt. Helt ljuvligt!! Lördagen bestod mer eller mindre bara av utomhusaktiviteter och det kändes helt fantastiskt!

Jossan fixade med sina hästgrejor. Hon tvättade och rengjorde, nu ska alltihop säljas och pengar tjänas. Det har ju blivit en hel del grejor, ridningen var ju trots allt hennes liv under 8 år! Hoppas att någon nappar på hennes annonser!

Johanna pysslade i lekstugan och i sandlådan. Det bars grejor fram och tillbaka. Hon testade krocket och hon lekte häst. Fantasin och energin hade inga begränsningar en sådan här dag!

Själv fixade jag lite i trädgården. Fyllde årets första trädgårdstunna med ogräs, grenar och pinnar. Så himla skönt att äntligen kunnat starta upp utomhussäsongen!


Att äta lunch ute i trädgården på en filt.....bara en sån sak! Ren och skär lycka!


29 mars 2014

När insikten slår ner som en bomb


Ibland läser eller hör man något i precis rätt tillfälle för att det ska slå ner som en bomb. En bomb av total självinsikt. Det hände mig igår morse, när jag läste Hannis kommentar till mitt förra inlägg om vardagen. Hon skrev att hon också gillar vardagen eftersom den inte är så perfekt. Just den meningen, i just det tillfället, slog ner som en blixt från en klar himmel!

"Jag gillar vardagen för att den inte är perfekt."

De senaste åren har livet givit mig orsak, tid och möjlighet att reflektera och fundera över mig själv och mitt liv. Jag har kommit fram till mycket, gjort många insikter och försöker nu så gott jag kan leva efter detta i min strävan att försöka skapa det allra bästa livet för just mig. Helt utifrån mina egna värderingar och behov.

Jag är en vän av struktur, ordning och reda. På ett sätt. Och med den läggningen kommer en jakt på perfektion, vare sig jag vill eller ej. Känslan av att saker och ting behöver vara perfekta för att det ska vara bra. Men - saken är den att jag inte gillar perfektion. Den stressar mig något enormt. Jag mår direkt dåligt av det. Visst, jag gillar listor och att ha koll.....men perfektion när det kommer till mig själv, min vardag, människor i min närhet, mitt hem och livssituation  - nej tack!

Hannis kommentar om att vardagen inte är perfekt gjorde mig så otroligt medveten om att - jamen det är ju just därför jag älskar vardag! Känslan av att saker och ting inte behöver vara så perfekta!

Jag inser också, att min rädsla för att misslyckas också ligger i detta. Tron på att vissa saker och tillfällen måste vara perfekta! Jag kan ibland drabbas av total handlingsförlamning i min rädsla för att misslyckas.

Till exemepel....när någon säger att "du är så bra på att göra det hemtrevligt, på att inreda...." och jag samtidigt verkligen vill vara bra på det och tycker att det är viktigt - då drabbas jag av handlingsförlamning och gör inget alls. Det vill säga, jag försöker inte ens.....av rädsla att misslyckas.... Jag blir stressad av att bjuda flera människor på middag, tänk om det inte blir bra. Jag föredrar en spontan fika där jag kan "skylla på" att jag inte haft tid att fixa något speciellt. Till exempel.

Detta är jag högst medveten om och jag arbetar aktivt med det. Men - jag har aldrig lyckats dra det till sin spets och göra tankesnurran att det beror på min tro att vissa saker och tillfällen måste vara perfekta. Vad nu det är..... Och att det är det som gör att jag gillar vardagen! För den är allt annat än perfekt. OCH ingen förväntar sig att den ska vara det heller!
Det här är troligen också anledningen till att jag har så svårt att komma på saker jag är bra på. "Bra" blir belagt med väldigt mycket krav...perfektion....att jag kan därmed inte säga att jag är "bra" på någonting.

Det blev otroligt uppenbart för mig varför jag känner vissa saker, varför jag reagerar som jag gör och vad som gör att jag är en person som verkligen lever "här och nu". Att planera framåt blir belagt med krav och krav för mig blir belagt med kravet på mig själv att skapa något "perfekt". Det blir så tydligt. Och så enormt skönt att ha kommit på detta! Eller...rättare sagt....ha lyckats sätta ord på det. Att ha fått fram tanken så tydligt.

Jag gillar operfektion! Jag gillar det kravlösa!
Det får mig att må bra och mitt liv att fungera bättre!


27 mars 2014

Vardagen

Mina instagrambilder från vardagsutmaningen

Torsdag kväll. Det är rätt sent. Tjejerna sover, men jag sitter kvar i soffan. Det är intensiva dagar, mycket jobb och mycket som ska hinnas med på kvällarna. Det går i ett och det finns att göra hela tiden. Sak efter sak betas av från mina listor.

Men - och ett viktigt men.....av någon anledning känner jag mig inte stressad. En sak i taget.
Det finns tid för både läxläsning och legobygge. Vardagen. För mig, varannan veckas vardag. Ojämna veckor är det fokus på tjejerna med mys, legobygge, läxläsning, tjejsnack, pyssel, fotboll, lekplatsen och matlagning. Jämna veckor är det  mer fokus på mig, jobbet, vännerna, egentid och träning (eller för att vara helt sanningsenlig....det borde vara fokus på träning...).

På instagram cirkulerar det just nu en utmaning att visa sin vardag i bilder under 5 dagar. Jag har precis lagt ut min sista bild idag, men har blivit utmanad igen så jag kör 5 dagar till. Denna utmaning har fått mig att tänka lite extra på min vardag. Och jag gillar idén med att människor visar bilder på jobbet, disken, tvätten och så vidare. Det är ju det som är livet, i alla fall större delen av livet. Och jag gillar min vardag, med disk, tvätt, bilköer, hämtning och lämning, fiskpinnar och allt det där som de allra flesta nog känner igen. Jag gillar vardagen helt enkelt. Men så är jag också väldigt mycket "här och nu" i min relation till livet!

25 mars 2014

Tvära kast


Ja, vädret igår och vädret idag har verkligen varit totalt olika här nere i västra Skåne! Igår var det en absolut ljuvlig vårdag med strålande sol och klarblå himmel, till och med behaglig temperatur. Idag däremot har det varit kallt, regnigt och blåsigt hela dagen....

Jossan var på fotbollsträning ikväll, första gången på flera veckor på grund av hennes tå som hon bröt för ungefär en månad sedan nu. Innan dess så var det ju influensa som hindrade henne. Men idag var det dags och hon var laddad, trots detta skruttiga väder. Men - detta skruttiga väder var till och med så skruttigt att de avbröt träningen tidigare! Det har inte hänt sedan hon började för ett år sedan! Men det blåste som attan och regnet kom hårt från sidan, det var nollgradigt och det till och med haglade...tuffa förhållanden helt enkelt!

Annars har det varit en sån där mellandag idag. En dag då inget speciellt har hänt. Den har liksom bara kommit och gått. Rullat på. Den har varit bra, men inget speciellt. Det har varit en helt vanlig dag helt enkelt. Och ibland undrar jag om det inte är de jag gillar allra bäst!

24 mars 2014

5-års firande

 

Idag har denna lilla, underbara unge fyllt 5 år!! Jag kan inte riktigt fatta att hon blivit så stor....min lillis..... Denna kloka, tänkande, kluriga, känsliga lilla tjej.....som blandar de stora frågorna om livet med tyllkjolar, paljetter och så mycket rosa och glitter hon bara kan!

I morse blev det sång, frukost på säng och en massa presenter av mig, hennes pappa och storasyrran. En glad liten rufsig tjej packade upp paket och strålade som en liten sol!


Vi fortsatte ju dagen hemma, hon och jag, eftersom hon har haft ögoninflammation och detta var den där sista dagen. Den där extradagen för att verkligen försäkra sig om att allt är bra och att hon förhoppningsvis inte smittar mer.

Hon hade själv beställt vackert vårväder och det hade hon gjort riktigt bra! Solen sken från en blå himmel och vi både provade nya cykeln och gick en tur med hennes dockor....f'låt....bebisar!


Sedan kom storasyrran hem och då testades hennes present, en slags såpbubbleblåsare. Riktigt häftigt, en himla massa bubblor blev det! Härligt att de kunde vara ute....en riktigt fin vårdag har det varit. Kvällen avslutades med önskemiddag, vilket var våfflor! Så - våffelfrossa blev det för alla tjejerna! Jossans bästa kompis var med och firade Johanna, så det blev ytterligare paket! En riktigt fin dag blev det för vår älskade lilla Hanni!



Sköna söndag


Denna söndagen började med sovmorgon bland täcken, filtar och kuddar. Så otroligt skönt......och välbehövligt. Underbart att vakna av mig själv, utan något larm som ringde. Bara öppna ögonen, ligga stilla och ta in det faktum att jag vaknat. Sedan röra på mig lite smått....sträcka lite på mig.....fundera över vad dagen ska innehålla......


Sedan blev det dagens första kaffe och lite god frukost - mums! Långsamma helgfrukostar är ju bara såå mysiga! Massor med kaffe, något gott att äta, tidningar, musik......mer kaffe..... Denna långsamma start är underbar!

Sedan tog dagen vid med att fixa de sista förberedelserna inför lillisens födelsedag, hon fyller ju 5 år i morgon! Det blev några presenter till och så lite mat och sådär. Det ska bli så mysigt att få fira henne, hon har längtat så efter denna dagen! Hon har räknat ner och strukit på sin almanacka i säkert en månad nu.


Jossan, som är världens bästa storasyster, hade fixat ballonger som hon ville blåsa upp. Allihop. Och det skulle fästas band på dem och så skulle de hängas i taket på morgonen! Vilken underbar idé! Vilken underbar unge hon är!

Så - i morgon väcker vi lillisen med sång, frukost på sängen, presenter och inte mindre än 24 ballonger i taket!

Nu  - hög tid att avsluta denna söndag! Tyvärr inleds veckan med för lite sömn....men den inleds också med en hemmadag eftersom lillisen inte bara fyller år i morgon, hon har också ögoninflammation.....men, sånt är livet!

Sov gott!



22 mars 2014

Solenergi


Lördag förmiddag. Solen skiner och jag har redan haft fikabesök. En riktigt bra start på denna lördagen alltså! I eftermiddag väntar skogspromenad med finaste fina Nellie, så jo....det ser ut att bli en riktigt bra lördag det här!

Men innan det är dags att promenixa och sedan njuta av kvällen så är det lite som det ska fixas med.... Lite städning, lite tvätt....lite sånt fix.... Men, som sagt....solen skiner och då känns allt lättare....till och med dammsugning!

Ha en fin lördag vänner!

21 mars 2014

Fixa och dona hemma

Jag har ett "extra rum", som ligger i ena änden av mitt garage. Det är ett inrett, isolerat rum. Min plan för detta rummet är att ha det som pysselrum med alla mina pysselgrejor. Jag tänkte ha en bokhylla med plats för pärmar, viktiga papper och sånt där eftersom jag inte har någon plats för sådant inne i huset. Jag tänkte också ha lådor där med saker som jag inte använder så ofta, men inte så sällan att de behöver vara på vinden. Jag ser mycket fram emot att fixa i ordning i det där rummet och nu känner jag att jag snart är "där". Jag har lagt mycket energi på att få det fint inne i huset, men nu börjar jag kunna koncentrera mig och ha ork att ta hand om de där extrautrymmena.

Väggarna skulle kunna behöva en omgång färg, för att fräscha till det. På golvet ligger en ganska sliten plastmatta och det hade varit kul att även fräscha till golvet. Jag hade velat ha ett praktiskt golv, lite annorlunda kanske och hittade det här, det tror jag hade blivit rätt coolt! Det är ett gummigolv och jag inbillar mig att det är lite mjukt att gå på. Och så finns det i en uppsjö av olika färger, tänk att våga sig på att välja en riktigt knallig färg! Det kan man ju göra i ett sånt extrautrymme. Jaja, drömma kan man ju göra! Först och främst ska jag röja och ställa i ordning, bara det kommer att göra underverk!


Bild från Altro
Vi får väl se om jag börjar ta tag i detta i helgen..... De lyckas liksom bli fyllda av så mycket annat, de där helgerna!

20 mars 2014

My moment of fame

www.besokstoppen.se


I dag tar den slut, veckan av ära och berömmelse! Jag tycker fortfarande att det är jätteroligt att jag fick möjligheten att stoltsera där på första sidan som Veckans blogg på Besökstoppen med mitt foto. Det gör mig glad och stolt, samtidigt som jag studsar till varje gång jag ser mig. "Titta, där är ju jag..." liksom... :)

Jag gillar att blogga och har ju gjort det i en himla massa år nu. Och givetvis så tycker jag att det är superkul om någon vill läsa det jag skriver. Och, eftersom jag har en gen av tävlingsinstinkt i mig så tycker jag att det är roligt och tillfredsställande när besöksstatistiken ökar, det ska jag inte sticka undet stol med. Men, jag har alltid varit lite feg med att marknadsföra min blogg. Jag har inte lagt ut mina inlägg på min Facebooksida till exempel. Frågar någon så berättar jag och visst, jag nämner att jag bloggar men jag ger inte ut adressen mer än om någon specifikt frågar. Och jag uppmanar dem inte att gå in och läsa.

Anledningen? Jag antar att jag inte vill "tvinga" mig på någon. Jag vill att man ska läsa min blogg för att man vill.... Och så är det väl en stänk av det där självförtroendet.....som ibland inte vill som jag vill. Varför skulle någon vilja läsa min blogg... Den är ju inte nischad på något sätt utan handlar ju bara om mig, mitt liv och mina tankar och funderingar. Och är det inte lite förmätet av mig att tro att folk skulle vilja läsa om det...? Tja, lite så går mina tankar.

Men, det kanske är så att jag vid 43 års ålder ska sluta vara så blygsam.... Kanske sluta lägga energi på hur andra människor ska reagera, tycka och tänka och låta dem ha sina reaktioner, tankar och känslor i fred. Det är ju faktiskt upp till dem hur de väljer att reagera och ta emot det jag skriver, säger och tycker.

Det var en av anledningarna till att jag anmälde mig till veckans blogg på Besökstoppen. Att sticka ut hakan lite och faktiskt försöka få lite fler läsare. Och därför är jag extra glad att det gick vägen! Att jag fick ha mitt foto där på första sidan, även om det ibland känts lite konstigt. Och jodå....besöksstatistiken har ökat. Inte lavinartat precis, men dock....den har ökat. Och det gör mig också glad!

Hur gör ni? Marknadsför ni era bloggar?


18 mars 2014

Gaudis Barcelona



Lite fler Barcelonabilder, denna gången helt tillägnade Antoni Gaudi. När vi åkte till Barcelona hade jag såklart hört talas om honom, men jag visste inte så mycket egentligen. Jag har ju visat bilder från Sagrada Familia, men nu tänkte jag visa ytterligare mästerverk av Gaudi. Jag blev verkligen helt såld på hans stil och arkitektur. Väldigt lekfullt, inga raka linjer och mjuka, runda former. Passar mig perfekt!

Huset heter Casa Batllo och ligger i centrala Barcelona. Hela huset saknar i princip raka linjer och består av böljande, oregelbundna former.

Casa Batllo
La Pedrera är ett helt fantastiskt hus som också saknar raka linjer. Det vilar på pelare som bär upp järnbalkar som tak och golv är fästa vid. Eftersom väggarna inte har någon bärande funktion så kunde Gaudi placera dem var han ville. Han vinklade och böjde dem lite som han ville och det finns inte två rum i hela byggnaden som liknar varandra.

På taket finns en samling skorstenar, ventilationstrummor och trappor som ser helt fantastiska ut! Helt galet fint!




Parc Güell är en park som från början inte var menad som en park utan det skulle bli ett exklusivt bostadsområde. Förutom bostäderna fick Gaudi i uppgift att formge bland annat en huvudingång med två portvaktsstugor, en trappa upp till en övertäckt saluhall där de boende kunde göra sina inköp, ett torg och flera eleganta terrasser. Av olika anledningar så blev det aldrig något bostadsområde och nu är det en helt fantastisk park med dessa fantastiska former, torn och trappor. Hela parken är fylld med mosaik. Det sägs att Gaudi anställde ett helt arbetslag som fick till uppgift att slå sönder kakelplattor, tallrikar och glas för att sedan sätta ihop dem igen. Förutom de mjuka, böljande formerna är just mosaik Gaudis signum.




Ja....som ni märker så blev jag helt förälskad i Gaudis stil!

17 mars 2014

IKEA PS

Bild: IKEA Livet Hemma

Nu är det dags för en ny IKEA PS kollektion! Det är alltid spännande tycker jag, att se vad som kommer. Tanken med IKEA PS är att skapa kollektioner som är det allra senaste inom formgivning, till bra priser. I år tycker jag att man har fått till det riktigt bra!

Allt detta fina kommer i maj och jag funderar redan över hur jag ska "ta mig råd" att skaffa dessa två drömmar! Hyllan är så himla smart och hade passat perfekt i mitt sovrum, man bara lutar den mot väggen. Den är så lagom i storlek och jag hade gärna haft den vid fotänden av sängen. Jag har ett väldigt litet sovrum och har just nu bara min säng och sängbord där inne. Men jag skulle vilja ha något mer, någon form av byrå eller litet skåp för mina personliga saker. Och med tanke på hur smart denna hyllan är, så skulle jag kunna ha en sådan också, förutom en byrå!

Och bänken....visst är den ljuvlig?! Ser ni att den är inspirerad av en klassisk sparkstötting? En sådan hade jag velat ha utomhus, i trädgården....åhhh, så fint!!

Bild: IKEA Livet Hemma

16 mars 2014

Att ligga efter


Förra helgen, i Barcelona. Vädret var härligt och allt kändes super! Just nu, såhär en vecka senare, är vädret inte så värst härligt. Det är regnigt och grått, och i går var det ju till och med storm. Allt är dock bara bra med mig, men jag kan ju inte säga att jag känner mig så 'on top of things'. Jag känner mig så efter med allt, det känns som om jag har en massa saker på mina att-göra-listor, både hemma och på jobbet. Jag avskyr att känna så, jag har försökt jobba in det här med framförhållning de senaste åren och tycker nog att jag blivit rätt bra på det. Jag brukar ha koll. Men just nu......nja, jag har halkat efter och jag känner att jag inte har den koll jag helst vill ha, och behöver.

Så, nu sitter jag här och försöker planera veckan vilket såklart är bra för att återfå kontrollen. Däremot så protesterar mitt inre lite grann och kommer nog att göra så tills jag är ikapp. Jag gillar ju inte att behöva ha en massa 'måsten' varje dag....jag vill, och behöver, ha några dagar som är oplanerade och som dessutom inte behöver innehålla några 'måsten'. Men, jag antar att det bara är att fortsätta beta av saker på mina listor tills jag är ikapp.

Och nu, nu ska försöka ignorera det faktum att jag egentligen behöver städa lite eftersom jag har ett par kompisar på middag i morgon. Men, jag tänker mig att det allra bästa är att börja veckan med en god natts sömn som innehåller tillräckligt många timmar för att få en bra start.

Så - nu ska jag hoppa i säng och tänka tillbaka på en mysig helg som inneburit mycket hemmamys med de goaste tjejerna i världen och ett trevligt födelsedagskalas för min lillasyster. Sov så gott!

Sagrada Familia


Innan vi åkte till Barcelona så hade jag funderat lite på vad jag ville se under vårt besök. Givetvis så stod Sagrada Familia högt på den listan. Jag visste egentligen inte mer om denna kyrka än att den är extremt unik i sitt utförande, att fasaden skulle vara väldigt speciell och att man fortfarande håller på att färdigställa den. Ungefär så....

När jag väl stod där och tittade högt, högt upp mot alla torn och spiror, osannolika utsmyckningar och statyer så blev jag ändå mållös. Så stor....så hög....och så totalt annorlunda mot allt annat jag sett. Vi tittade, oohh:ade och aahhh:ade och fotograferade! Vi konstaterade också att kön för att komma in var jääättelång och att vi förmodligen kunde stå där hela dagen och ändå inte vara säker på att få komma in. Vi gick istället runt kyrkan och beundrade den från alla olika håll och kanter.

Vi upptäckte dock att man kunde beställa biljetter på nätet, så det gjorde vi och tog oss dit igen dagen efter. Och ojojoj vad glad jag är för att vi gjorde det! Det som väntade på oss där inne var något jag aldrig hade kunnat tänka mig. Helt osannolikt magiskt! Jag har så många bilder som jag vill visa er, men här kommer några stycken och jag hoppas att ni får en liten uppfattning om denna fantastiskt, magiska plats!








Lite smått fantastiska fakta.....arbetet med att bygga Sagrada Familia började 1882 och Antoni Gaudi ägnade hela sitt liv åt detta mästerverk. Han sa själv att det skulle ta ungefär 100 år och att han byggde en katedral för 2000-talet! Han ville bland annat ha 18 spiror och det högsta tornet på 170 meter är ännu inte påbörjat! Inträdesavgifterna är det som bekostar själva byggandet, och då känns det helt ok att betala.